Vanaf 2018 kun je ook op vakantie je favoriete series op Netflix kijken

Hoera: vanaf begin volgend jaar kunnen we ook op vakantie in de EU naar de Nederlandse Netflix of een andere streamingdienst kijken. Dit heeft de Europese Unie gisteren besloten. Op dit moment is het Nederlandse aanbod van streamingdiensten niet in andere landen te bekijken.

Je kent het probleem waarschijnlijk wel: je gaat op vakantie naar Frankrijk, Spanje of Italië en wilt naar Netflix kijken, maar dat kan niet. Op dit moment is dat omdat de rechten van films en series vooral per land geregeld zijn. Jouw Nederlandse aanbod mag dus niet in een ander land afgespeeld worden.

Overigens geldt dit niet voor de online diensten van bijvoorbeeld de NPO of RTL, waar je zonder abonnement te hebben naar kunt kijken. Zij mogen hun content nog steeds afschermen zodat je niet vanuit het buitenland kunt kijken.

2018

Maar die barrières voor betaalde diensten worden vanaf begin 2018 verwijderd door de Europese Unie. Hier hebben het Europees Parlement, de Europese lidstaten en de Europese Commissie gisteren een overeenkomst over bereikt.

Het aanbod van betaalde streamingdiensten wat je thuis kunt zien (en horen, want het geldt bijvoorbeeld ook voor Spotify), wordt daardoor in heel Europa voor jou beschikbaar. En dan kun je dus wel Netflixen op de camping of in een hotel in Zuid-Frankrijk. De vakantie van volgend jaar wordt dus nog weer wat leuker.