Verkoop PlayStation 4 vorig jaar voor het eerst gedaald

PlayStation 4, PlayStation 5

De PlayStation 4 is in het afgelopen financiële jaar van Sony voor het eerst minder verkocht. Het gaat om 19 miljoen exemplaren, tegenover 20 miljoen een jaar eerder. Sony verwacht dat die daling gedurende dit jaar door zal zetten. Dat stelt het bedrijf in de financiële cijfers van het afgelopen kwartaal.

Dit jaar verwacht Sony 16 miljoen exemplaren van de spelcomputer te verkopen. De gameconsole wordt al sinds eind 2013 verkocht. In totaal zijn nu 79 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. De PlayStation-tak blijft als geheel echter wel groeien, dankzij de stijgende verkoop van spellen en abonnementen op PS Plus.

De PlayStation-tak behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 4,4 miljard euro. Dat is 17,8 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst kwam uit op 1,3 miljard euro. Sony verwacht voor dit jaar een lagere omzet vanwege de afnemende verkoop van de PS4. Naar verwachting groeit de winst wel met 7 procent vanwege de games en diensten.

Smartphones

Ook de verkoop van smartphones is iets gedaald. Vorig jaar verkocht het bedrijf 13,5 miljoen Xperia-smartphones, tegenover 14,6 miljoen in 2016.

Ook die daling zet dit jaar naar verwachting door. Sony verwacht 10 miljoen smartphones te verkopen in 2018. Dat komt onder meer vanwege een kleiner wordend aanbod. Als geheel moet dat kleinere aanbod winstgevender worden.

Films

Sony maakt natuurlijk ook tv-producties en films, waarmee het bedrijf vorig jaar winst draaide. De winst kwam uit op 310 miljoen euro. Dat is onder meer vanwege bioscoopsuccessen als Spider-Man: Homecoming en Jumanji: Welcome to the Jungle. Mede dankzij deze titels steeg de omzet met bijna de helft.