Verlamde man kan hand en vingers gebruiken chip in hersenen

Een verlamde man is in staat om zijn rechterhand en de bijbehorende vingers met zijn hersenen te besturen. Dat is te danken aan een chip die het Ohio State University Wexner Medical Center in het brein heeft geïnstalleerd en maandenlange oefening door de patiënt. Door een ongeluk raakte de ruggengraat van de man beschadigd en werd hij vanaf zijn nek verlamd.

De chip is niet onlangs geïnstalleerd, maar de man maakt wel een enorme vooruitgang. In 2014 onderging de man een operatie, waarbij een chip in zijn hersenen werd geïnstalleerd. Een computer kan zijn gedachten omzetten in signalen, die vervolgens doorgestuurd worden naar zijn arm, waardoor hij die arm kan bewegen. Dat wordt een neurale bypass genoemd. Daarmee wordt zijn beschadigde ruggengraat omzeild. Het algoritme dat de signalen omzet in impulsen wordt ook steeds slimmer, waardoor het de gedachten van de man steeds beter kan begrijpen.

De patiënt moet nog wel altijd zijn aangesloten op het systeem, maar heeft de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt. In 2014 kon hij met zijn hersengolven een lepel vastpakken. Nu is hij in staat om een pasje te swipen, iets over te gieten en zelfs een gitaargame te spelen. Uiteindelijk hopen de onderzoekers dat het systeem ook draadloos kan werken, zodat patiënten uiteindelijk thuis ook kunnen gebruiken. De komende maanden willen ze hun onderzoek uitbreiden op meerdere patiënten.