Versleutelde e-maildienst ProtonMail nu voor iedereen beschikbaar

De compleet versleutelde maildienst ProtonMail is vanaf nu openbaar en door iedereen gratis te gebruiken. De gesloten beta, waaraan ongeveer één miljoen mensen deelnamen, is afgerond. De maildienst maakt gebruik van twee wachtwoorden: de eerste is om in te loggen, zoals je gewend bent. De twee dient als jouw privésleutel, waarmee alleen jij de inhoud van berichten kunt decrypten.

ProtonMail is ontwikkeld door team afkomstig van onder andere MIT en CERN. Het project ging midden 2014 van start na een succesvolle crowdfundingcampagne op Indiegogo. De dienst biedt een volledige versleutelde mailbox. Daardoor is de inhoud van mail alleen in handen van de verzender en ontvanger. In tegenstelling tot andere maildiensten kan ProtonMail de inhoud van berichten dus ook niet overdragen aan overheden.

Met de dienst willen de makers een statement maken tegen de overheden die graag een kijkje willen nemen in berichten die mensen besturen en daarmee de privacy schenden. Extra actueel nu Apple al ruim een maand met de FBI in de clinch ligt over het kraken van de iPhone van een terrorist. De zaak zorgt voor veel discussie rondom het verzwakken van encryptie en het recht op privacy. Voorstanders zeggen dat privacy het hoogste goed van een mens is; tegenstanders wijzen op de gevaren van versleutelde communicatie voor de veiligheid.

Ook ProtonMail erkent dat. In een blog van november 2015 schrijft de dienst het te betreuren dat ProtonMail gebruikt wordt door leden van IS om onderling te communiceren. Maar, schrijft de dienst, technologie maakt geen onderscheid tussen goed en kwaad. Zij zien het feit dat de dienst zowel door activisten als terroristen wordt gebruikt, een bewijs is dat encryptie werkt.

De maildienst biedt ook een app voor Android en iOS. De dienst is in eerste instantie gratis. Na registratie krijgt de gebruiker 500 MB opslagruimte. Wie meer wil, kan meer kopen.