Vier op de tien Nederlandse en Belgische aanbieders van Airbnb-accommodaties verhuren hun woning langer dan 60 dagen per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, het Belgische dagblad De Tijd, het Franse Le Monde en de Duitse Süddeutsche Zeitung. Dat terwijl Amsterdam, de populairste locatie, eind 2016 nog een deal sloot met het techbedrijf om verhuur tot maximaal 60 dagen per woning per jaar te beperken.
Daarmee moet het gebruik van woningen als illegaal hotel worden tegengegaan. Vanaf 1 oktober 2017 moeten mensen die hun woning via Airbnb of andere platforms incidenteel verhuren, zelfs eenmalig, dat ook verplicht melden aan de gemeente. Wie dat niet doet, riskeert een boete van minimaal 6.000 euro. Als verhuurders de grens van 60 dagen overschrijden, kan de boete oplopen tot maximaal 20.500 euro.
De vier kranten maakten voor het onderzoek gebruik van gegevens van Airbnb en AirDNA. Daaruit blijkt dat het grootste aantal langverhuurders in Nederland of België opereert: respectievelijk 42 en 40,1 procent. In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland overschrijdt ruim een op de drie de grens van zestig dagen. Respectievelijk gaat het om 35,2 procent, 33,2 procent en 32,8 procent van de verhuurders.
Amsterdam
Via Airbnb een nachtje doorbrengen in onze hoofdstad kost gemiddeld 171 euro, stellen de onderzoekers. De gemiddelde hotelkamer kost in Amsterdam 162 euro. Volgens de kranten is Amsterdam de enige stad waar een overnachting via Airbnb duurder is dan via een hotel.