Het is een lekker warme nazomer in Europa, een uitgelezen moment voor de Oostenrijkse startup viRaCube om hun nieuwe gadget te lanceren tijdens de IFA in Berlijn. Het twee-mans bedrijfje heeft namelijk een device bedacht dat automatisch zorgt voor de juiste bevochtiging van je tuin.
Slimme gazonsproeiers
Co-Founder Roland Grösslich legt uit dat hij op het idee kwam toen hij op een regenachtige dag naar zijn tuin keek, en de sprinklerinstallatie zag aanspringen. Het was een droge periode geweest, en dus sprongen zijn sprinklers elke avond op het zelfde tijdstip aan om de tuin te sproeien. Maar op het moment dat het eindelijk weer was gaan regenenen en hij zijn sprinklers nog niet had uitgezet, sproeide het systeem gewoon door.
Kan dat niet slimmer, vroeg Grösslich zich terecht af, maar een slim sprinklersysteem bleek wereldwijd nog niet te bestaan. En dus ontwikkelde hij samen met techneut Alexander Lampret zelf een slimme sensor die je in je tuin kunt plaatsen. Het device meet de vochtigheid in de grond, en op het moment dat je planten of gazon water nodig hebben, stuurt het een signaal naar je sprinklersysteem. Deze springt dan automatisch aan. Extra handig wanneer je op vakantie bent, en niet in een tuin vol dorre plantjes thuis wilt komen (been there, done that).
Smart Garden
De viRaCube is een mooi voorbeeld van hoe niet alleen smart homes maar ook smart gardens steeds logischer worden in ons dagelijks leven. Het sproeien van je tuin is iets wat veel mensen maar al te vaak vergeten of geen tijd voor hebben, en dat terwijl het maar al te makkelijk te automatiseren is als je tuinslang zou weten wanneer hij aan moet springen.
Zo simpel dat je moeder hem gebruiken kan
Omdat het bedrijf met de viRaCube een brede markt wil bedienen – meer oudere dan jonge mensen hebben over het algemeen een eigen of grote tuin – was het belangrijk dat het apparaat zo gebruiksvriendelijk mogelijk moest worden. “Ons uitgangspunt was: Mijn moeder moet dit apparaat kunnen bedienen” zegt Grösslich”.
ViRaCube
De naam van het product klinkt wellicht wat futuristisch, maar is volgens de founders logischer dan je denkt: “ViRa staat voor virtual rain” zegt hij. Hij benadrukt ook de diverse instellingsmogelijkheden van het apparaat. Zo kun je zelf aangeven welke planten je in je tuin hebt staan zodat de juiste vochtigheidsgraad kan worden bepaald, en bijvoorbeeld op welke tijdstippen het apparaat niet of juist wel mag aanspringen.
Kickstarter campagne
Deze week begon op Kickstarter een campagne voor viRaCube om de financiering van de eerste productietoestellen rond te krijgen. De doelstelling is om tenminste €50.000 op te halen. Maar behalve financiële backing is de Kickstarter campagne vooral ook bedoeld als marktonderzoek: “Zo kunnen we bepalen of er vanuit de consument überhaupt interesse is in oplossingen voor een geautomatiseerde tuin”.