Virgin Galactic presenteert nieuwe SpaceShipTwo: VSS Unity

Virgin Galactic heeft zijn nieuwste SpaceShipTwo, het type ruimtetoestel dat in de toekomst ruimtetoeristen moet vervoeren, gepresenteerd: de VSS Unity. CEO George Whitesides noemde de presentatie een grote mijlpaal om de ruimte voor ‘iedereen toegankelijk te maken’.

Het bedrijf begon in 2012 met de bouw van het toestel. Het ruimteschip kan naast twee bemanningsleden ook zes passagiers meenemen. De SpaceShipTwo is in ontwerp en uitvoering gebaseerd op de SpaceShipOne, dat als een proof-of-concept dient. De commerciële opvolger heeft een twee keer zo grote spanwijdte en is met een lengte van 18 meter twee keer zo lang dan het testexemplaar.

Virgin Spaceship Unity is unveiled in Mojave, California, Friday February 19th, 2016. VSS Unity is the first vehicle to be manufactured by The Spaceship Company, Virgin Galactic's wholly owned manufacturing arm, and is the second vehicle of its design ever constructed. VSS Unity was unveiled in FAITH (Final Assembly Integration Test Hangar), the Mojave-based home of manufacturing and testing for Virgin Galactic’s human space flight program. VSS Unity featured a new silver and white livery and was guided into position by one of the company’s support Range Rovers, provided by its exclusive automotive partner Jaguar Land Rover...

In de toekomst wil Virgin Galactic commerciële ruimtevluchten aanbieden. Wanneer de eerste ruimtetoeristen een retourtje zouden moeten maken, is niet bekend. Over de toegankelijkheid waar Whitesides over spreekt valt echter nog te twisten: een reisje gaat volgens het bedrijf 250.000 dollar kosten.

De Virgin Spaceship Unity wordt de komende tijd getest in de Mojavewoestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Eind 2014 stortte daar een SpaceShipTwo neer tijdens een testvlucht, waarbij een van de piloten om het leven kwam.