Visa en IBM willen dat je met elk apparaat kan betalen

Betaalbedrijf Visa en IT-bedrijf IBM hebben de handen ineengeslagen om het mogelijk te maken met elk verbonden apparaat te betalen. Makers van beveiligingscamera’s, auto’s, koffiemokken, waterkokers en allerlei andere voorwerpen die je aan het internet kunt hangen kunnen gebruikmaken van Watson IoT van IBM om de functie in te bouwen.

Watson IoT maakt daarvoor gebruik van de dienst Token Service van Visa. Daarmee wordt gevoelige informatie van de betaalkaart vervangen door een uniek nummer. Zo kunnen er betalingen plaatsvinden zonder gebruik te maken van deze kwetsbare informatie. Ontwikkelaars kunnen Watson IoT en de Token Service van Visa gebruiken om een functie om te betalen in hun verbonden apparaat te bouwen.

Zo kan het platform worden gebruikt in een auto, waardoor eigenaar vanuit zijn voertuig zijn benzine kan afrekenen. Een ander voorbeeld dat de bedrijven geven is het betaalplatform op een fitnesstracker, bijvoorbeeld voor hardlopers. De sporter zou aanbevelingen voor schoenen, voeding en andere accessoires kunnen krijgen en die direct kunnen afrekenen.

IBM zegt dat zijn internet-of-things-platform door 6000 klanten wordt gebruikt. Visa beweert dat er wereldwijd drie miljard mensen zijn die via het bedrijf betalen. De samenwerking tussen IBM en Visa kan ervoor zorgen dat er over drie jaar 20 miljard apparaten zijn waarmee zelf betaald kan worden, zo luidt de verwachting van de bedrijven.