Makers Siri komen met nieuwe virtuele assistent Viv die veel slimmer is

Jaren hebben ze er aan gewerkt en maandag gaan ze het eindelijk aan het grote publiek tonen: Viv. Een nieuwe slimme assistent, van de makers van Siri. De belofte die ze doen is simpel: hun nieuwe assistent is vele malen slimmer is dan Siri.

Dag Kittlaus en Adam Cheyer zijn de ontwikkelaars achter Viv. Zij ontwikkelden meer dan vijf jaar geleden Siri. Vlak nadat Apple de dienst overnam stapten ze op, om in het diepste geheim aan Viv te werken. En daar hebben ze vervolgens ruim de tijd voor genomen… De buitenwereld wist dat ze er aan werkten, maar details kwamen nooit naar buiten.

Maandag gaan we die details eindelijk horen, maar bij The Washington Post lichten de makers al een tipje van sluier op. Viv wordt een open systeem, net als bijvoorbeeld Alexa van Amazon. Koppelen met bijvoorbeeld Uber zit er al in. En je kunt er een pizza mee bestellen. De hele bestelling inclusief toppings en het opgeven van je adres kun je doen door tegen je telefoon te praten en aanvullende vragen van Viv te beantwoorden.

Cortana

Het beeld wat in The Washington Post wordt geschetst doet erg denken aan wat we de laatste maanden zien en horen van chatbots. Via een conversatie dingen regelen bij een bedrijf. Een groot verschil is dat Viv via spraak werkt in plaats van via chats en dat je niet tegen dat ene specifiek botje hoeft te praten, maar de dienst één ingang biedt naar alle platformen. Dat maakt het veel toegankelijker voor gebruikers.

Het doet in dat opzicht een beetje denken aan de belofte die Microsoft of hun ontwikkelaarsconferentie Build deed in maart. Het bedrijf wil zijn spraakassistent Cortana tegen bots laten praten, waardoor Cortana de ingang vormt naar duizenden diensten en bedrijven. Maar Microsoft is nog niet zo ver dat ze dat aan de praat hebben, ze hebben het ontwikkelaarsplatform voor chatbots pas net gelanceerd. Viv lijkt daardoor voorop te lopen.

De grote uitdaging voor Viv wordt in eerste instantie dat de dienst niet geïntegreerd is in smartphones of andere apparaten. Het is een losse app die je eerst moet installeren en openen. Gedoe dus. Terwijl de kracht van Siri is dat onderdeel is van iOS en van Amazon Alexa dat je hem letterlijk in huis kunt halen met de Echo.

Desondanks klinkt Viv veelbelovend en gaan we maandag meer details horen. Ondertussen zouden Google en Facebook interesse hebben in Viv, maar aangezien oprichters Kittlaus en Cheyer destijds enigzins teleurgesteld werden na de overname van Siri door Apple zullen ze hun nieuwe dienst niet zomaar verkopen.