Verenigd Koninkrijk wil techbedrijven met belastingen dwingen online extremisme aan te pakken

Het Verenigd Koninkrijk wil nieuwe belastingen invoeren om techbedrijven te dwingen online extremisme aan te pakken. Dat heeft de Britse minister voor Veiligheid, Ben Wallace, gezegd, schrijft Reuters. De nieuwe belastingen worden ingevoerd, tenzij bedrijven als Google en Facebook meer maatregelen nemen om online radicalisering tegen te gaan.

Wallace beschuldigt Facebook en Google ervan ‘vrolijk data ven mensen te verkopen, maar te weigeren om deze gegevens aan de overheid te geven’, schrijft Reuters. Deze beschuldiging is deels onjuist. Hoewel Facebook en Google advertenties verkopen op basis jouw gegevens, verkopen zij de ruwe data niet aan derden.

De voorgestelde belastingen moeten voor de techbedrijven dienen als een prikkel om mee te werken, of als een compensatie voor het feit dat zij niet meewerken. Details over hoe de belastingen er verder uit gaan zien, gaf Wallace niet.

Reactie

Facebook-lobbyist Simon Milner spreekt de beschuldigingen van Wallace tegen. “Meneer Wallace heeft het mis door te zeggen dat we winst boven veiligheid stellen, met name op het gebied van terrorisme”, zegt hij in een verklaring tegen Reuters. “We hebben miljoenen ponden geïnvesteerd in mensen en technologie om extremistische berichten te herkennen en te verwijderen.”

Facebook zegt dat 83 procent van alle extremistische berichten die op de website worden geüpload, binnen een uur wordt verwijderd. Bovendien wil het bedrijf dit jaar 20.000 mensen aan het werk hebben die extremistische berichten herkennen en verwijderen.

Ook YouTube zegt in 2017 meer maatregelen te hebben genomen om de verspreiding van dit soort berichten tegen te gaan. Het videoplatform, onderdeel van Google, zegt dat 83 procent van alle extremistische video’s met geweld binnen een uur automatisch wordt verwijderd.