SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, bracht bij de laatste vlucht naar ISS niet alleen goederen naar het station, maar ook een opblaasbare module, genaamd BEAM, die als woonkamer gebruikt kan worden. Die opblaasbare modules kunnen echter ook gebruikt worden om een volledig ruimtestation te maken, die verhuurd kunnen worden aan private bedrijven en instituten.
De module werd gemaakt door Bigelow Aerospace, een bedrijf dat net heeft aangekondigd dat het samenwerkt met United Launch Alliance. De twee bedrijven willen nu een veel grotere varianten van de opblaasbare modules in een baan rond de aarde sturen: de B330. Die module kan 330 kubieke meter aan het ruimtestation ISS toevoegen. Dat is ongeveer dertig procent van de totale grootte van het ruimtestation. De BEAM, het model dat nu meereisde met de Falcon 9 van SpaceX breidt het station slechts met vijf procent uit.
De B330 kan niet alleen ISS uitbreiden, maar ook een eigen ruimtestation worden door diverse modules aan elkaar te koppelen. Bigelow Aorospace en United Launch Alliance willen deze stations vervolgens verhuren aan private bedrijven en instellingen die wetenschappelijk onderzoek willen doen naar microgravity en niet gefinancierd worden door de overheid. Ze zien ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld Disney, die er interessante bestemmingen voor toeristen van kan maken.
Om in de raket te passen, wordt de B330 opgevouwen. Maar zelfs dan heeft de Atlas V, een raket die door United Launch Alliance en Blue Origin gemaakt is en gebruikt wordt voor het vervoeren van de B330, genoeg ruimte voor maar één module.
NASA is nu akkoord gegaan om de BEAM twee jaar lang uit te proberen. Als de overheidsinstelling hetzelfde belooft voor de B330, financieren ze ook gelijk de eerste lancering van deze grotere module. Maar of NASA hier nu mee akkoord gaat of niet, de twee bedrijven willen de eerste twee opblaasbare modules in 2020 de ruimte insturen.