Vliegtuig op zonne-energie begint aan vlucht rondom de aarde

Vanmorgen is in Abu Dhabi de Solar Impulse 2, een vliegtuig dat vliegt op zonne-energie, begonnen aan een vlucht om de aarde. De Solar Impulse 2 is het eerste vliegtuig op zonne-energie die een dergelijke reis gaat maken.

De organisatie achter het vliegtuig hoopt hiermee het gebruik van schone energie te bevorderen, aangezien zonne-energie in 2050 gezien wordt als grootste energiebron. Door het gebruik van zonne-energie nu te stimuleren, hoopt de organisatie ook dat de ontwikkeling van de technologie naar een hoger niveau wordt getild. Eén van de drijfveren van de organisatie is de verandering van het klimaat.

De Solar Impulse 2 is uitgerust met ruim 17.000 zonnecellen die zonlicht om kunnen zetten in elektriciteit. Met een spanwijdte van 72 meter is het vliegtuig slechts enkele meters korter dan een Airbus 380. Echter zit de grootste kracht van het vliegtuig in zijn gewicht, zo weegt de Solar Impulse 2 ‘slechts’ 2300 kilogram. Dit is beduidend minder zwaar dan andere ’traditionele’ vliegtuigen. Aangezien het vliegtuig afhankelijk is van zonlicht, zullen de piloten in de nacht langzamer vliegen om energie te besparen.

Het vliegtuig wordt bestuurd door Bertrand Piccard en André Borschberg, maar er is in de cockpit van het vliegtuig slechts ruimte voor één piloot tegelijk. De piloten zullen elkaar daarom regelmatig afwisselen om de vijf maanden durende reis te volbrengen. Tijdens de langste afstanden zullen de piloten ruim vijf dagen achter elkaar het vliegtuig besturen.

Voor de liefhebber is de reis realtime te volgen via de website van Solar Impulse.