Vodafone lanceert volgend jaar een eigen Internet of Things-netwerk. KPN heeft inmiddels al zo’n netwerk operationeel en T-Mobile deed een paar maanden geleden ook een aankondiging. Het netwerk is bedoeld voor de zakelijke markt, maar bedrijven kunnen uiteraard producten en diensten aan consumenten leveren die gebruik maken van het Vodafone-netwerk.
Een groot probleem is op dit moment, is dat er niet één standaard is voor IoT-netwerken. Waar je bij mobiele telefonie inmiddels ziet dat in Nederland iedereen werkt met 3G (UMTS) en 4G (LTE), kiezen de providers bij het Internet of Things nog veel verschillende technologieën.
Het netwerk van KPN is al landelijk dekkend en draait op LoRa, waarvoor al redelijk wat toepassingen zijn ontwikkeld. Vodafone kiest –net als T-Mobile– voor het nieuwere NarrowBand-IoT (NB-IoT). Dit heeft voor de provider als voordeel dat het kan werken naast de bestaande mobiele netwerken zonder grote investeringen te hoeven doen in de infrastructuur. Tevens is het een IoT-standaard die is vastgesteld door de organisatie die ook 3G en 4G hebben gestandaardiseerd.
Wat voor alle Internet of Things-netwerken geldt is dat ze weinig energie gebruiken en een beperkte datadoorvoer hebben. Daardoor zijn de heel geschikt voor kleine apparaten en sensoren die je niet regelmatig op kunt laden. Een sensor kan dankzij een IoT-netwerk makkelijk maanden tot jaren mee zonder te hoeven worden opgeladen.
Vodafone is op dit moment druk bezig met testen en tegen Telecompaper zegt de provider dat de tests goed verlopen. Volgend jaar moet het netwerk operationeel zijn.