Voeg context aan je bookmarks toe met Annotary


“Even snel opslaan en later nog eens goed bekijken!”. Ik vermoed dat dit voor het merendeel van ons allen de gewoonste zaak van de wereld is. En hoewel ik zelf altijd de voorkeur geef aan het direct even clippen naar Evernote, blijft de bookmark toch het wapen van voorkeur voor de meeste mensen. Amerikaanse startup Annotary wil je nu graag helpen bij het verrijken van die bookmarks.

Wie bekend is met services als Snip.it of Clipboard zal in Annotary in eerste instantie niets nieuws vinden: een browser plug-in die, met een aantal drukken op de juiste knoppen, de huidige pagina voor je opslaat. Maar met een beetje extra inzet, kun je ook direct een aantal keywords of quotes uit je pagina highlighten en mee opslaan. Op deze manier heb je direct weer een referentie bij de URL.

Het grootste nadeel is dat de tool je geselecteerde tekst in alfabetische volgorde opslaat, en daarmee eigenlijk ook weer een stuk van die context de nek omdraait. Daarnaast heeft Annotary een sterke focus op tekst, wat het voor sommige sites wat lastiger maakt. Zoals gezegd kies ik zelf vaak voor Evernote’s Clipper, ook bijzonder nuttig voor bijvoorbeeld langere stukken.

Volgens de oprichters – die pas 2 maanden met het product bezig zijn – zal de focus op tekst niet snel verdwijnen, het zou volgens hen bijdragen aan de kwaliteit van de “curaties” van Annotary-gebruikers. De tool is dan misschien niet voor iedereen, het is zeker wel een prettige aanvulling van het reeds aanwezige arsenaal aan bookmarkers!