Volvo wordt leverancier van software voor zelfrijdende auto’s

Het kan zomaar zijn dat autofabrikanten straks een zelfrijdende auto op de markt brengen met de hulp van Volvo. Die autofabrikant heeft namelijk besloten zijn technologie niet voor zichzelf te houden, maar te gaan verkopen. Samen met Autoliv, dat veiligheidssystemen voor auto’s maakt, richt het een nieuw bedrijf op. Hoe dat gaat heten is nog niet bekend.

Voor het nieuwe bedrijf zullen beide bedrijven hun technologieën licenseren. Op basis daarvan zal het zogenaamde advanced driver assistance system – waarmee auto’s bijvoorbeeld op de snelweg zelfstandig kunnen rijden – dat over drie jaar op de markt komt. In 2021 moeten vervolgens systemen op de markt komen om auto’s volledig zelfrijdend te maken.

Het is een interessante stap, omdat op dit moment veel autofabrikanten technologie ontwikkelen om enkel hun eigen auto’s zelfrijdend te maken. De Volvo’s, Nissans en Mercedes-Benzen van deze wereld hebben daar voldoende budget voor, maar voor kleine autofabrikanten is dat lastiger. Zij kunnen straks dus de systemen van Volvo en Autoliv gebruiken. Formeel zal Autoliv de leverancier worden, behalve voor Volvo zelf natuurlijk.

Ondanks het feit dat Autoliv een Amerikaans bedrijf is, wordt de joint venture Zweeds. Als thuisstad is voor Gothenburg gekozen.