Voormalig Facebook-topman Sean Parker: ‘Facebook misbruikt menselijke kwetsbaarheden’

Sean Parker, de eerste president van Facebook ooit, stelt dat de oprichters van het sociale medium direct wisten dat ze iets maakten dat erg verslavend kan zijn. Het sociale medium misbruikte vanaf het begin een “kwetsbaarheid in de menselijke psychologie”, vertelt de voormalige topman tegenover Axios.

Toen Facebook nog ontwikkeld werd, was er maar een doel, stelt Parker. “Hoe kunnen we zoveel mogelijk van je tijd en je aandacht consumeren?” Door die gedachtegang werd bijvoorbeeld de ‘Like’-knop ontwikkeld.

Door al die likes komt er namelijk |een beetje dopamine vrij”, waardoor je meer wilt gaan uploaden. “Het is precies hetgeen waar een hacker als ikzelf op zou komen, omdat je een kwetsbaarheid in de menselijke psychologie misbruikt.”

Gevolgen

En dat blijkt resultaat te hebben, nu Facebook 2 miljard gebruikers heeft. Maar dat was natuurlijk niet altijd zo. Parker vertelt hoe mensen vroeger zeiden dat ze niet op sociale media zitten omdat ze teveel waarde hechten aan de interacties in het echte leven. “Ik zei dan: ‘Ok, maar je gaat er wel op zitten.'”

“Ik weet niet of ik echt begreep wat daar de gevolgen van waren. Het verandert letterlijk je relatie met de samenlevering, met elkaar. Waarschijnlijk verstoort het je productiviteit. En God mag weten wat het doet met de hersenen van onze kinderen.”