Voorstel Obama: controversiële verzameling van telefoon meta-data beëindigen

Obama zal volgens bronnen een nieuw voorstel presenteren dat het meeste controversiële security-surveillance project tot dusver tot een halt zal roepen. Volgens de New York Times, die het nieuws als eerste bracht, zal het voorstel het verzamelen van grote hoeveelheden meta-data van Amerikaanse telefoongesprekken beëindigen.

Dit voorstel is tot nu toe de meest betekenisvolle poging van het Witte Huis om de universele woede die is ontstaan na de NSA onthullingen iets te temperen. De verzameling van meta-data, zoals telefoonnummer, duur van het gesprek en tijdstip, zal daarmee gestopt worden. Deze data werd verzameld als onderdeel van een geheim Amerikaans surveillance project dat tot voor de NSA onthullingen niet bekend was bij het publiek.

De data zal niet meer door de overheid verzameld worden maar nog wel tijdelijk bewaard worden door telefoonbedrijven zoals AT&T en Verizon, zoals nu ook al gebeurd. Het programma zal aanstaande vrijdag nog in elk geval één keer met negentig dagen worden verlengd maar de verwachting is dat het daarna zal eindigen. Dit programma was onder meer controversieel omdat er weinig tot geen bewijs is dat het systeem inderdaad een terroristische aanslag heeft weten tegen te houden.