VR-docu ‘Four Walls’ toont beklemmende leefomstandigheden van Syrische vluchtelingen

Er is weinig beklemmender dan de beelden van een oorlogsgebied of een vluchtelingenkamp. Behalve diezelfde beelden in virtual reality, waardoor ontsnappen aan de omgeving onmogelijk wordt.

De voorbeelden hiervan zagen we al eerder. In de 360 graden documentaire ‘Welcome to Aleppo’ worden we aan de hand genomen door de verlaten en gesloopte straten van de Syrische stad. Maanden later liet KRO-NRCV ons in vol ornaat meevluchten met de inwoners van het geplaagde land, op weg naar veiligheid in Europa.

De problemen van buurland Libanon blijven vaak onderbelicht. Het land telde in 2011 ongeveer 4,4 miljoen inwoners, tot dat er binnen 12 maanden 1,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië de grens over kwamen. Op dit moment is 1 op de 4 inwoners van Libanon een Syrische vluchteling.

Deze enorme migratie heeft een immense impact op het land en de manier waarop vluchtelingen wonen in grote en kleinere steden. De International Rescue Community (IRC) is sinds 2011 bezig met het ondersteunen van de vluchtelingen, maar kreeg de soms claustrofobische woonomstandigheden nauwelijks overgebracht naar donateurs.

Samen met creatief bureau YouVisit ontwikkelde IRC de interactieve VR-documentaire ‘Four Walls’. Kijkers worden in 360 graden meegenomen naar een vluchtelingenkamp in Lebanon, wonen interviews met bewoners bij en kunnen eventueel doorklikken naar aanvullende informatie.

Het belangrijkste interactieve element van de documentaire? De optie om op elk gegeven moment te kunnen doneren aan IRC. De documentaire werd de afgelopen maanden gretig bekeken in meer dan 113 landen.

IRC’s Cathe Neukum is blij met het behaalde resultaat. “Gemiddeld brachten mensen 8 minuten door in onze documentaire. Dichter bij de ‘echte’ situatie kunnen we onze donateurs niet brengen.” De Amerikaanse is er van overtuigd dat de toepassing van VR er voor gezorgd heeft dat haar organisatie ook de komende jaren haar werk kan voortzetten.