Vrouw ontslagen na verwijderen van app die haar beweging elke dag registreerde

Een vrouw in de Verenigde Staten klaagt haar voormalig werkgever aan nadat ze zou zijn ontslagen na het verwijderen van de bedrijfs app op haar smartphone. De app registreerde 24 uur per dag, dus ook buiten werktijd, elke beweging die de vrouw maakte.

Myrna Arias, voorheen werkzaam bij financiële dienstverlener Intermex, heeft in een verklaring aan de politie laten weten dat ze haar telefoon ‘nooit uit mocht zetten’ en dat ze luttele weken na een uitbrander vanwege het verwijderen van de app werd ontslagen. Arias heeft daarom besloten een rechtszaak aan te spannen.

Uit de verklaring blijkt verder dat haar baas zonder moeite had toegegeven dat hij wist dat werknemers ook buiten werktijd in de gaten werden gehouden en dat hij daar grijnzend aan toe zou hebben gevoegd: “Dus wees maar voorzichtig met autorijden, ik weet precies hoe hard je op welk moment rijdt”.

Hoewel Arias geen probleem had met het in de gaten houden van werknemers tijdens kantooruren, had ze wel moeite met de registratie buiten werktijd. Toen ze bij haar leidinggevende aangaf dat deze acties tegen de wet in zouden gaan, antwoorde hij dat Arias niet moest zeuren, ze kreeg immers genoeg betaald.

xora_app2.0

De app in kwestie, Xora StreetSmart, is weliswaar gemaakt met de intentie om flexwerkers die buiten een bedrijfspand werken op een kaart kunnen zien, het zal de app niet gebouwd hebben als persoonlijke tracker. In de omschrijving van de app adviseert het gebruikers dan ook om de app alleen op te starten wanneer men aan het werk gaat.

Het leest wellicht als een typisch Amerikaans verhaal, maar is desalniettemin een teken des tijds. Het is voor werkgevers én werknemers van het grootste belang dat er met gezond verstand wordt gekeken naar nieuwe apps en software die in het bedrijf worden ingzet.

Myrna Arias klaagt haar voormalig werkgever aan voor schending van haar privacy en zoekt een schadevergoeding van $500.000.