‘VS onderzoekt overname voorloper TikTok door Chinees bedrijf’

TikTok

Misschien weet je het nog: TikTok stond ooit bekend als Musical.ly. Dat was een Amerikaans sociaal medium, waar je korte video’s op kon nemen. In 2017 werd die app overgenomen door het Chinese Bytedance, dat de naam in TikTok veranderde. Die overname zou nu onder de loep genomen worden.

Drie ingewijden stellen tegenover Reuters dat de Amerikaanse overheid onderzoek doet naar de overname van TikTok in 2017. Er zijn namelijk verschillende vraagtekens te zetten bij de app, die volgens de VS nog wel eens een bedreiging voor de nationale veiligheid kan zijn.

Amerikaanse autoriteiten zijn namelijk bang dat het Chinese Bytedance politiek gevoelige content censureert in de app. Ook zijn er vragen over hoe de persoonlijke data van gebruikers opgeslagen wordt.

Onderzoek

Dat zijn punten waar nu naar gekeken wordt door de Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). CFIUS is een overheidsinstantie die overnames door buitenlandse organisaties onderzoekt op mogelijke nationale veiligheidsrisico’s.

De reden dat de CFIUS dit onderzoek kan doen, is omdat TikTok geen toestemming had gevraagd voor de overname, stellen de ingewijden. Het onderzoek wordt overigens niet door de overheidsorganisatie bevestigd.

Een woordvoerder van TikTok zegt dat het bedrijf duidelijk heeft gemaakt “dat we geen hogere prioriteit hebben dan het verdienen van het vertrouwen van gebruikers en regelgevers in de VS”. “Een onderdeel daarvan is meewerken met het Congres, en dat doen we ook.”

Spanningen met China

Overigens staan de VS al enige tijd op gespannen voet met China en Chinese bedrijven. Er is een handelsoorlog gaande tussen de twee landen, waardoor er verschillende sancties over en weer worden opgelegd.

Daarnaast zijn de VS bang voor Chinese spionage via apps, diensten en hardware uit het land. Daarom weren de VS diverse bedrijven en diensten uit hun land, en wordt er kritisch naar aanwezige producten gekeken.

Foto: Shutterstock.com