Waarschuwing: Kerstverlichting kan er voor zorgen dat je wifi trager wordt

Dit is geen bericht van De Speld, maar een officiële waarschuwing van Ofcom, de Britse versie van het Agentschap Telecom. Kerstverlichting kan er voor zorgen dat je wifi trager wordt, door een probleem dat interferentie wordt genoemd, schrijft The Guardian. Deze verstoring van de radiogolven die wifi gebruikt, wordt veroorzaakt daar allerlei elektrische apparaten, maar neemt in december dus toe doordat we ons huis massaal versieren.

Tegelijkertijd met de waarschuwing heeft de Britse telecomwaakhond een app gelanceerd waarmee je de kwaliteit van je wifi-netwerk kunt controleren: Wi-Fi Checker. Deze is echter niet in Nederland beschikbaar gemaakt.

Interferentie is een groeiend probleem bij wifi, omdat er steeds meer wifi-netwerken zijn én er steeds meer apparatuur in onze huizen aanwezig is die zorgt voor interferentie. Vooral bij de meestgebruikte wifi-frequentie, 2,4 GHz, is dit een groot probleem. Daar komt bij dat we steeds snellere breedbandverbindingen hebben en bijvoorbeeld veel video zijn gaan streamen; hierdoor worden verstoringen in het wifi-signaal steeds beter merkbaar.