Washington eerste Amerikaanse staat met eigen wetten voor netneutraliteit

In de Verenigde Staten is in december netneutraliteit afgeschaft. Maar diverse staten zijn het daar niet mee eens. Washington is nu de eerste staat in Amerika waar eigen regels rondom netneutraliteit zijn ingesteld, meldt de gouverneur van de staat op Medium.

De regels rondom netneutraliteit voorkomen dat providers meer geld kunnen vragen voor bepaalde content, zoals het streamen van films op Netflix. Volgens de regels moet al het internetverkeer namelijk gelijk behandeld worden. Ook mag de toegang tot legale content niet ontzegt worden. Maar die regels bestaan in Amerika dus niet meer.

Nieuwe wet

In Washington is nu echter een wet aangenomen waardoor de regels blijven bestaan. “Iemand die internet aanbiedt in de staat Washington mag legale content, applicaties, diensten, content en ongevaarlijke apparaten niet blokkeren”, aldus de nieuwe wetgeving. Ook mogen diensten niet voorgetrokken worden in ruil voor betaling en mag legaal internetverkeer niet vertraagd worden.

Volgens de nieuwe wet moet iedereen die toegang tot het internet verkoopt – met name providers dus – openbaar maken hoe het zijn netwerk runt. Zo moet op een “publiekelijk en eenvoudig toegankelijke” website komen te staan hoe ze omgaan met netwerkmanagement.

Washington is daarmee de eerste staat met eigen regels rondom netneutraliteit. De wetgeving wordt over 90 dagen – op 6 juni – ingevoerd en actief. Mocht het terugdraaien van de regels echter eerder ingevoerd worden, dan wordt de wet in Washington ook eerder ingevoerd.