Wat mogen we vanavond verwachten van Apple’s Keynote?

Vanavond om 18.00 uur is het zover: Apple’s Keynote ‘Spring Forward‘. Er wordt vol verwachting uitgekeken naar de keynote, omdat Tim Cook naar alle waarschijnlijkheid meer bekend gaat maken over de Apple Watch.

Sinds de onthulling in september van de Apple Watch lekten er steeds meer details uit omtrent het horloge, maar nog lang niet alle vragen zijn beantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de prijs, de batterijduur en wanneer is de watch eindelijk te koop?

Prijs en beschikbaarheid

Tijdens de aankondiging in september liet Cook weten dat de Apple Watch beschikbaar komt voor 349 dollar, maar hij vertelde er niet bij welke variant je dan krijgt. Zo is inmiddels bekend dat Apple drie modellen op de markt gaat brengen: de Watch, de Watch Sport en de Watch Edition.

Verwacht wordt dat de Watch Sport de goedkoopste van de drie zal zijn, aangezien dit horloge is uitgerust met een aluminium behuizing. De Watch en Watch Edition zijn respectievelijk gemaakt van roestvrijstaal en goud, waardoor aan de Watch Edition zeer waarschijnlijk het hoogste prijskaartje hangt.

Daarnaast komen alle drie de modellen in twee varianten op de markt: een ‘kleine’ variant met een scherm van 38 mm en een ‘grote’ variant met een scherm van 42 mm. Of het formaat ook van invloed is op de prijs, is nog niet bekend.

Inmiddels heeft Apple al laten weten dat de Apple Watch in april op de markt komt, maar het bedrijf heeft nog geen exacte datum prijsgegeven. Daarnaast is het ook nog niet bekend wanneer het horloge in Nederland beschikbaar komt.

Batterijduur

Alle ogen zullen vanavond gericht zijn op de batterijduur van de Apple Watch. Eerder lekte al uit dat de batterijduur van het horloge ‘bijzonder slecht’ was en gebruikers het device na 2,5 uur intensief gebruik alweer zouden moeten opladen. Hierdoor voelde Apple zich genoodzaakt om de functie ‘Power Reserve‘ toe te voegen. Op het moment dat je de functie inschakelt kun je alleen de tijd nog zien, waardoor je energie bespaard. Het is echter nog steeds onduidelijk wat de werkelijke batterijduur van het horloge is.

Apps

Apple heeft ontwikkelaars ruim de tijd gegeven om alvast apps te ontwikkelen voor de Apple Watch. Vanaf november kregen de ontwikkelaars de beschikking over een speciale ‘ontwikkelaars kit’ met onder andere de software van de Apple Watch. De kans is groot dat Apple vanavond een groot scala aan apps zal onthullen.

Bloomberg onthulde vorige week al dat diverse ontwikkelaars waren uitgenodigd door Apple om hun apps direct te testen op de Apple Watch. Zeer waarschijnlijk zal Tim Cook de beste apps gelijk willen tonen aan het publiek, zoals hij doorgaans ook deed bij de onthullingen van de nieuwe iPhones en iPads.

Overigens bleek onlangs dat Apple diverse gezondheidsfuncties heeft moeten schrappen van de Apple Watch. De functies bleken technisch niet haalbaar, waardoor deze functies ook niet in de apps kunnen worden meegenomen.

Apple Pay

Apple is inmiddels al marktleider op het gebied van contactloos betalen, dus het mag geen verrassing zijn dat de Apple Watch uitgerust is met een NFC-chip. Vooralsnog waren alleen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus uitgerust met een dergelijke chip, maar nu ook de Apple Watch een NFC-chip krijgt gaat er een wereld open voor gebruikers van de iPhone 5. In combinatie met een Apple Watch kunnen zij straks ook contactloos betalen via Apple Pay.

Daarnaast is de NFC-chip voor meerdere doeleinden te gebruiken. Tim Cook liet onlangs al weten dat de Apple Watch autosleutels overbodig gaat maken, omdat het mogelijk is om via het horloge de autodeuren te ontgrendelen.

Besturingssysteem

Met de komst van een nieuw device zoals de Apple Watch, gaat ook altijd de komst van een nieuw besturingssysteem gepaard. Het is echter nog niet duidelijk of Apple het huidige iOS 8 gaat aanpassen of dat er een compleet nieuw besturingssysteem gelanceerd wordt. Volgens diverse bronnen werkt Apple aan een nieuwe versie: iOS 8.2, maar zal dit niet gepaard gaan met grote veranderingen. Uiteraard weten we na vanavond meer.

Overige Apple producten

Naast de Apple Watch wordt verwacht dat Apple vanavond ook een nieuwe MacBook zal presenteren: de Macbook Air 12 inch. Volgens diverse media zal de nieuwe MacBook nog dunner zijn dan zijn voorganger en komt het apparaat ergens rond juni op de markt.

De iPad Pro zal naar verwachting niet aangekondigd worden vanavond. Eerder deze week werd bekend dat de productie van de iPad uitgesteld wordt, omdat Apple hinder ondervindt bij de productie van de grotere schermen.

Wil je de keynote vanavond live volgen? Dan kun je terecht op Apple website voor een livestream.