IBM Watson gaat Amerikanen helpen bij hun belastingaangiften

Uit ervaring kan ik je vertellen dat het zinnetje “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” niet opgaat voor de Amerikaanse belastingdienst. Daar is belastingaangifte doen een echte uitdaging, waarbij je je weg door een doolhof van formulieren en regels moet vinden. IBM wil dit met Watson nu een stuk gemakkelijker maken. Het systeem gaat met behulp van kunstmatige intelligentie Amerikanen namelijk helpen bij hun belasting, schrijft IBM op haar website.

IBM werkt voor het project samen met H&R Block. Samen willen zij Watson een onderdeel laten worden van het belastingproces op diverse locaties in de Verenigde Staten. Het project begint op 6 februari, waarbij deelnemers een interview krijgen. Daarna geeft de kunstmatige intelligenties een aantal suggesties aan experts op het gebied van belasting. Hierbij zoekt het naar dingen die je af kunt trekken en geeft het jou een idee van wat er allemaal gebeurt bij je belasting.

Dit betekent overigens niet dat Watson ook direct kan zorgen voor gigantische voordelen. Alles hangt natuurlijk af van wat jij aan informatie aan Watson geeft. Maar misschien weten een aantal Amerikanen er nog leuke voordeeltjes uit te halen.

Context en verbanden

Watson heeft de wereld van de belasting leren kennen door duizenden vragen en onderwerpen voorgeschoteld te krijgen. Die vragen en onderwerpen vind je in de VS ook terug bij de inkomstenbelasting. Het mooie is dat Watson nu in staat is om context te begrijpen, intenties te interpreteren en verbindingen te leggen tussen de verklaringen van gebruikers en relevante onderwerpen op het gebied van hun belastingaangifte.

Toch zit het systeem nog maar in zijn eerste fase. Zo zijn er vele nuances binnen het belastingsysteem die Watson nog moet leren. Alles automatisch voor je invullen zit er dus nog niet in, maar het kan mogelijk wel helpen.