Waarom je je nu moet abonneren op The Daily podcast van de New York Times

The Daily podcast New York Times

Regelmatig lees ik Amerikaanse media, maar ik ben niet iemand die meerdere artikelen per dag van de New York Times leest of die de hele dag naar CNN.com gaat. Ik ben graag op de hoogte van wereldnieuws en ik vind een deel van er in de VS gebeurt relevant, maar een heel groot deel ook niet.

Trump zorgde er echter voor dat mijn interesse voor goede journalistiek uit -en over- Amerika plots is toegenomen. Niet geheel onlogisch natuurlijk… En naast de goede artikelen van Amerikaanse kranten en sites als vox.com, zijn ook de vele journalisten op Twitter een bron die ik daarvoor veelvuldig gebruik. Echter heb ik voor de echt goede duiding en uitleg een ander medium gevonden: podcasts. Of eigenlijk: één specifieke podcast.

The Daily

The New York Times is gisteren namelijk gestart met een dagelijkse nieuwspodcast: The Daily. Elke ochtend in de VS (het begin van de middag in Nederland) publiceert de Amerikaanse krant een podcast van 20-25 minuten waarin één onderwerp wordt uitgelicht.

Journalist Michael Barbaro interviewt mensen in het nieuws en praat met collega’s om een onderwerp uit te leggen en te duiden. Dat doet hij op een toegankelijke manier, met soms zelfs wat humor, maar tegelijkertijd met echte degelijke, journalistieke New York Times-vibe. Alles is strak gemonteerd, maar luistert toch heel rustig weg.

The Daily podcast New York Times

Transparant

Daarbij proberen de makers transparant te zijn. Een geïnterviewde in de eerste aflevering (die gaat over rechter Gorsuch die Trump dinsdag als kandidaat naar voren heeft geschoven voor de Supreme Court) zegt tegen Barbaro dat de New York Times iets wat hij zegt waarschijnlijk niet op zal schrijven omdat niet past bij het verhaal dat de krant wil maken. Dienst reactie is letterlijk: “Jij zegt het en onze luisteraars horen het, dus ik beloof je dat mensen het begrijpen.”

Het is een detail, maar wel een heel bewust detail. Tegen Niemanlab legt Barabaro uit dat hij echt iets anders wil maken, dan wat je al op tv ziet of op de radio hoort: “We streven er naar om het te laten voelen als een gesprek, informeel te zijn en heel transparant.” En dat lukt, in ieder geval in de eerste aflevering.

Ik zou namelijk niet snel een heel  lang achtergrondstuk lezen over de benoeming van Gorsuch, maar ik vond de podcast van 20 minuten (da’s een verdomd lang achtergrondstuk als het uitgeschreven zou zijn) erg interessant en heb het gevoel echt wat wijzer te zijn geworden.

Dagelijkse routine

Aflevering 1 heeft mij direct overtuigd om van het luisteren naar The Daily een dagelijkse routine te maken. In ieder geval de komende tijd. En ik kan je maar één ding aanraden: probeer het zelf ook!

Daarnaast hoop ik heel erg dat er in Nederland ook iemand is die het aandurft om een dergelijke podcast te gaan produceren. Zeker in aanloop naar de verkiezingen van 15 maart, kunnen we dit goed gebruiken.