IBM Watson ontdekt hart- en vaatziekten op basis van echo’s en röntgenfoto’s

IBM’s Watson wordt steeds meer ingezet in de medische wereld om artsen te adviseren bij hun diagnoses en behandelingen. Het afgelopen jaar worden er grote stappen gezet in het analyseren van allerlei scans die niet resulteren in gestructureerde data (cijfers), maar in afbeeldingen. Dat gaat nu ook gebeuren op het hart- en vaatziekten. IBM Watson Imaging Clinical Review, zoals de dienst officieel heet, gaat artsen helpen diagnoses te stellen op basis van echo’s, röntgenfoto’s en andere medische data. Dit schrijft IBM in een persbericht.

In eerste instantie richt IBM zich op aortastenose. Bij deze ziekte worden de aortakleppen in het hart kleiner, waardoor het bloed niet goed meer wil stromen. Op basis van foto’s van het hart en medische informatie gaat het zelflerende systeem op zoek naar patiënten die mogelijk meerdere behandelingen nodig hebben hiervoor. Uiteindelijk moet Watson ook hartaanvallen, ziektes aan hartspieren, trombose en gebreken aan kleppen kunnen diagnostiseren.

Later dit jaar wordt de technologie van Watson beschikbaar voor diverse zorginstellingen.

Andere toepassingen

Zoals gezegd wordt de Watson-technologie al langere tijd gebruikt binnen de gezondheidszorg. Dat gebeurt onder de noemer Watson Health. Dat systeem voorspelt al lage bloedsuikers bij diabetespatiënten, assisteert het dermatologen bij hun werk en zoekt het naar de beste behandeling voor kanker.

Dat laatste blijkt echter tot nu toe nog niet het succes leveren dat er van werd verwacht. Het onderzoeksinstituut MD Anderson van de Universiteit van Texas stopt voorlopig met het gebruik van Watson vanwege tegenvalle resultaten.

IBM wil haar systeem uiteindelijk je toekomstige huisarts maken, door het aan te leren hoe een gezond mens er van binnen uitziet. Op basis daarvan moet het automatisch ontdekken dat je ziek bent.