WattUp wil wearables draadloos oplaadbaar maken

WattUpp

Smartphones, tablets en andere apparatuur kan worden voorzien van een draadloos oplaadsysteem, waarbij je ze oplaadt met een speciaal dock. Wearables zoals fitnesstrackers kunnen hier doorgaans alleen niet gebruik van maken: door hun langwerpige en kleine ontwerp, is er soms geen ruimte voor de vereiste oplaadspoel. De startup Energous heeft daar nu een oplossing voor gevonden: een kleine chip genaamd WattUpp, die draadloos opladen met zelfs de kleinste apparaten mogelijk maakt.

WattUp werkt al langer aan een eigen draadloze oplaadtechniek die gebruikmaakt van radiosignalen. Een apparaat wordt voorzien van een ontvanger, waarna een oplader met radiogolven op de 5GHz-frequentie als het ware elektriciteit door de lucht verstuurt. Een techniek die al langer bestaat, maar nu heeft WattUp een manier gevonden om de stroom efficiënt met een eigen, kleine chip om te zetten in een apparaat.

Er is echter een probleem: Energous heeft het idee voor de chip, maar kan deze zelf nog niet maken. Het bedrijf moet daarom andere fabrikanten overtuigen om hun draadloze lader te bouwen. Daar zou Energous geld aan verdienen, omdat de technologie gepatenteerd is.

Wanneer we precies draadloze wearable-laders krijgen is daarom onduidelijk – Energous was aanwezig op CES 2016, maar alleen om uit te leggen wat de stand van zaken is. Wellicht dat we in 2017 een werkend product te zien krijgen.