Waymo: ‘Uber speelt vals in concurrentiestrijd om zelfrijdende auto’

Volgens Waymo speelt Uber vals in de concurrentiestrijd om het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. De Google-zuster deed dat via advocaat Charles Verhoeven in de rechtszaak tussen de twee bedrijven, meldt Reuters. De rechtszaak begon maandag.

Verhoeven stelde in zijn openingspleidooi dat Uber technologie van Waymo stal om de race om de zelfrijdende auto “koste wat kost” te winnen. Volgens de aanklacht gebruikt Uber onrechtmatig technologie die de Google-zuster voor zelfrijdende auto’s ontwikkelde.

Levandowski

Die technologie is gestolen door Anthony Levandowski, voormalig medewerker van Waymo. Hij downloadde vlak voor hij vertrok ruim 14.000 bestanden die betrekking hadden tot zelfrijdende auto’s. Daarna begon hij een startup die na enkele maanden door Uber werd overgenomen. Levandowski werd toen het hoofd van de afdeling voor zelfrijdende auto’s.

Uber ontsloeg Levandowski vorig jaar toen hij weigerde mee te werken aan de rechtszaak. De advocaat van Uber, Bill Carmody, zegt dat de gestolen informatie nooit in de handen van Uber is geweest. Ook zou de technologie niet gebruikt zijn bij de ontwikkeling van de autonome auto’s. Volgens Carmody schetst Waymo onterecht een beeld waarin Levandowski en Uber samenzweerden.

De rechtszaak duurt naar verwachting ongeveer twee weken. 99 personen staan op de lijst van mogelijke getuigen. Het gaat onder meer om de directeur van Waymo, Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin en Uber-oprichter Travis Kalanick.