‘We kijken nu meer naar video on demand dan naar traditionele TV’

video on demand, TV kijken

Dat video on demand steeds populairder wordt, is duidelijk. Steeds meer streamingdiensten verschijnen in ons land en het gebeurt steeds vaker dat we een programma van TV later terugkijken. En dat blijkt nu ook uit onderzoek van Multiscope onder 3.600 Nederlanders. Sterker nog: we kijken meer on demand dan op traditionele TV.

Voor het eerst is het aandeel in kijkminuten van video on demand met 27 procent groter dan het aandeel van lineaire TV, dat 24 procent in handen heeft. Daarmee is het aandeel van video on demand met twee procent gestegen in het afgelopen jaar, terwijl lineaire TV zijn aandeel met twee procent zag dalen.

Per dag besteden we – allemaal afzonderlijk – maar liefst 139 minuten aan video on demand, 7 minuten meer dan een jaar eerder. Niet geheel verrassend is dat Netflix en YouTube de meeste kijktijd van ons krijgen. Ze zijn samen zelfs verantwoordelijk voor ruim de helft. De traditionele TV krijgt van ons nog gemiddeld 118 minuten aan kijktijd, wat vijf minuten minder is.

Hoe jonger, hoe meer on demand

Ook niet geheel verrassend is dat jongeren meer on demand kijken dan 50-plussers. Mensen tot 35 jaar kijken 159 minuten per dag video on demand, terwijl dat maar 120 minuten is onder 50-plussers. Bij lineaire TV zien we het omgekeerde: 50-plussers kijken hier 150 minuten per dag naar, tegenover 93 minuten van jongeren.

Jongeren zijn echter de toekomst, en dat betekent dat er grote verschuivingen aan zitten te komen als het om TV gaat. Volgens Multiscope zijn er dan ook signalen dat er in de toekomst nog minder naar lineaire TV gekeken wordt.

Zo denkt een kwart van de consumenten met een TV-abonnement minder (18 procent) of helemaal niet meer (4 procent) naar lineaire TV te kijken. Als je er (bijna) niet meer naar kijkt, waarom zou je dat TV-abonnement dan nog behouden? Dat denken die Nederlanders duidelijk ook: 13 procent zegt het abonnement dit jaar misschien niet meer te hebben, 5 procent weet zeker het abonnement dit jaar niet meer te hebben.

Andere media

Natuurlijk is video on demand niet de enige vorm van digitale media waar we onze tijd aan besteden. Dagelijks besteden we maar liefst 6 miljard minuten aan digitale media. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om e-reading, gaming, nieuws, muziek en sociale media.

Hoewel video on demand en lineaire TV wel het grootste aandeel van onze tijd met digitale media beheersen, heeft social media met 19 procent ook nog steeds een groot aandeel.