Google neemt heft in eigen handen voor uitrol nieuwe SMS-standaard RCS

Google

Google zei vorig jaar hoog in te zetten op de vervanging voor SMS: RCS. Probleem was echter dat de uitrol hiervan niet zomaar gaat. Providers moeten namelijk besluiten of de nieuwe berichtendienst beschikbaar wordt, en dat ging blijkbaar te traag voor de internetgigant. Daarom heeft het bedrijf nu bekendgemaakt RCS Chat zelf uit te brengen in Groot-Brittannië en Frankrijk, meldt The Verge.

RCS, of Rich Communication Services, is een nieuw protocol voor het versturen van berichten. De meeste providers wereldwijd – waaronder KPN, Vodafone en T-Mobile – hebben besloten dat dit uiteindelijk SMS moet gaan vervangen.

RCS biedt de meeste functies die we inmiddels kennen van berichtenapps. Je kunt zien of een berichtje gelezen is, of iemand aan het typen is en je kunt bijlages meesturen. Google wil de dienst dus uitrollen naar Android, onder de naam Chat.

Groot nadeel is wel dat RCS geen end-to-end-encryptie heeft, wat iMessage, WhatsApp en Signal wel hebben. Maar Sanaz Ahari, de product management director van Android Messages, stelt dat hier wel aan gewerkt wordt.

Trage uitrol

De start van die uitrol werd vorig jaar dus al aangekondigd, maar ging niet echt snel. Het grootste probleem was namelijk dat de providers beslissen wanneer RCS aan gaat. Het is hun dienst en niet die van Google.

Technisch gezien is de dienst al in 24 markten live, maar dat betekent niet dat je het ook kunt gebruiken. Ondersteunt jouw provider bijvoorbeeld wel RCS, dan betekent dit niet dat het ook werkt met andere RCS-gebruikers. Dan moet je provider namelijk het Universal Profile ondersteunen, en dat doen ze niet allemaal. En ook niet alle smartphones ondersteunen het al.

Met de keuze van Google om zelf te gaan bepalen waar RCS wel en niet beschikbaar wordt, moet die uitrol sneller gaan. Later deze maand wordt het beschikbaar voor alle Android-telefoons in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Later dit jaar komen er andere landen bij, al is niet bekend welke landen dat zijn en wanneer dat precies is. Daarnaast kun je zelf kiezen of je upgrade of niet, door de Android Messages-app te openen als het voor jou beschikbaar is.

Google bewaart (bijna) niets

Zoals gezegd is RCS Chat vooralsnog niet end-to-end encrypted, maar er is wel iets aan goed nieuws. Google zegt namelijk dat het geen berichten bewaard die over zijn servers komen. In principe wordt het bericht verwijderd zodra deze aan de eindgebruiker is afgeleverd, aldus het bedrijf.

Toch wordt er wel iets bewaard: bestanden. Het gaat dan bijvoorbeeld om foto’s, video’s en GIF’s. Deze moeten mogelijk enige tijd bewaard worden nadat het bericht is aangekomen, om ervoor te zorgen dat alle ontvangers de bestanden ook kunnen downloaden.

Verder wordt metadata tijdelijk opgeslagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om je telefoonnummer en welke RCS-client je gebruikt. Dit is tijdelijk en zou alleen zijn om de dienst te leveren.

Foto: Shutterstock.com