Websites die naar apps linken krijgen niet langer geld van Apple

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Apple stopt met het betalen van websites als ze linken naar apps voor de iPhone of iPad. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, meldt The Verge. De wijziging wordt per 1 oktober doorgevoerd.

Apple had altijd een Affiliate-programma. Dat betekent dat je – mits je ervoor aangemeld bent – een deel van de opbrengsten kan krijgen van een app, als je er naar linkt op je website. Je krijgt alleen geld als klanten via die link de app kopen.

Maar het bedrijf zegt nu zelf een redactie te hebben die interessante apps uitlichten. Daarnaast zijn er andere functies gekomen om apps te ontdekken. Volgens Apple is het programma nu dan ook onnodig geworden en krijgen de websites dus helemaal niets meer.

Reacties

Er zijn echter diverse websites die hier het overgrote deel van hun opbrengsten uit haalden. TouchArcade is bijvoorbeeld niet blij met de keuze van Apple, schrijft Eli Hodapp, hoofdredacteur van de site. “Ik heb oprecht geen idee wat TouchArcade gaat doen.”

“Door dik en dun en in elke moeilijke tijd hadden we altijd het Affiliate-programma van de App Store. Dat is logisch, aangezien we heel veel aankopen voor Apple mogelijk maken. Ik weet niet hoe we dit anders kunnen zien dan als een dikke middelvinger van Apple naar websites als TouchArcade, AppShopper en vele anderen die in het afgelopen decennium de App Store en spelletjes op iOS promoten.”