Webwinkel Amazon klaagt 1.114 gebruikers aan om neppe recensies

De Amerikaanse webwinkel probeert 1.114 gebruikers voor de rechter te slepen die waarschijnlijk neppe recensies hebben geplaatst op bepaalde producten. Amazon zegt op deze manier schade op te lopen: “valse, misleidende en onechte” recensies die ingekocht worden door verkopers zijn schadelijk voor het merk.

Dat Amazon deze stap neemt is niet geheel onverwacht, eerder in april zette het bedrijf al juridische stappen tegen websites die neppe recensies aanboden. Nu richt Amazon zich op de gebruikers van de website Fiverr.com: daar boden 1.114 gebruikers zichzelf aan om neprecensies te schrijven en plaatsen voor 5 dollar.

De gebruikers worden in de rechtszaak enkel bij hun gebruikersnaam genoemd: Amazon zal eerst achter de identiteit moeten komen om daadwerkelijk een zaak tegen ze aan te kunnen spannen. Amazon laat in de documenten van de rechtszaak weten dat de gebruikers het vertrouwen in Amazon beschadigen:

Ondanks dat het om weinig neprecensies gaat, zorgen deze recensies ervoor dat het vertrouwen in Amazon, door het overgrote deel van de (ver)kopers, ondermijnd wordt.

Fiverr blijft volgens Amazon buitenschot: het bedrijf hoeft zichzelf niet te verdedigen in de rechtszaak.