Welke aankondigingen kunnen we vanavond allemaal wel (en niet) verwachten van Apple tijdens WWDC14?

Vanavond start Apple’s jaarlijkse World Wide Developer Conference (WWDC) met een keynote van CEO Tim Cook (volg de livestream hier). Er wordt rijkhalzend uitgekeken naar het evenement omdat verwacht wordt dat Apple nu toch eindelijk weer eens met een aantal rigoureuze nieuwe productintroducties op de proppen komt.

Maar het is nog maar de vraag of die verwachtingen vanavond worden waar gemaakt, het WWDC is over het algemeen niet de plek waar nieuwe hardware, zoals de langverwachte iWatch of iPhone 6, worden gelanceerd. Wat mogen we vanavond wél verwachten van Apple?

Update van iOS 8

Er zal zeker een nieuwe update van iOS 8 worden geintroduceerd, het mobiele operating systeem van je iPhone of iPod touch. De styling ging vorig jaar nog flink op zijn kop, dus qua looks zal er niet zo veel veranderen. Maar hopelijk wel qua functionaliteiten en nieuwe apps, waaronder het langverwachte Apple Healthbook. Ook een update van Apple Maps (met routeaanwijzingen) zit in de pijplijn, en er worden nieuwe dingen verwacht op het muziekfront: Een Shazam achtige functionaliteit die muziek herkend en een stand alone app voor iTunes Radio.

Healthbook App

Een nieuwe Apple app in de stijl van Passbook zal vanavond hoogstwaarschijnlijk aangekondigd worden: Healthbook. Met de app, waarvan eerder al wat designs lekten, kunnen gebruikers al hun persoonlijke health en fitnessdata opslaan, maar mogelijk ook nieuwe data tracken. Hoe Healthbook precies gaat werken is ook voor ons nog een groot raadsel, dus we zijn erg benieuwd.

Max OS X Yosemite

Behalve een update van zijn mobiele OS, wordt vooral verwacht dat Apple binnenkort een grootschalige update van zijn computer OS uitrolt. Volgens een recente merkrecht aanvraag van Apple zou de opvolger van Mavericks ‘Mac OS X Yosemite’ gaan heten, en net als iOS 8 een flinke design update krijgen.

Verwacht dus na vandaag afscheid te gaan nemen van je bekende 3D iconen op je bureaublad, want waarschijnlijk wordt straks ook op je desktop alles straks Jony Ive plat & fluor. Mogelijk komt er ook een redesign van de Mac App Store en nieuwe versies van iWork en iLife.

Hardware

Zoals al eerder gesteld is WWDC over het algemeen niet de plek waar nieuwe hardware geïntroduceerd wordt door Apple. Als er al sprake is van een iWatch, Apple TV of grotere iPhone 6 zullen deze waarschijnlijk pas in september worden aangekondigd. Ook een retina versie van de MacBook Air wordt dan verwacht.

iOS in the Home

De afgelopen weken doken er ineens geruchten op dat Apple stappen zou willen gaan zetten in Internet of Things achtige toepassingen, die gericht zijn op smart living. CEO Tim Cook hintte een tijdje terug naar ‘de introductie van een compleet nieuwe productcategorie‘, maar niemand weet of hij daarmee op health en fitness of smart homes doelde. In het laatste geval kun je bijvoorbeeld denken aan connected verlichting, alarmsystemen of energietoepassingen zoals Nest.

Wederom is het de vraag of we nieuwe hardware mogen verwachten, maar het zou natuurlijk wel goed kunnen dat Apple naast het reeds bestaande ‘iOS in the Car‘ na vanavond ook een nieuw software protocol voor slimme en verbonden woningen gaat aanbieden.

Developer Tools

Op een Developers Conferentie mag je in ieder geval verwachten dat er ook nieuwe development kits worden onthuld, en dus houden ontwikkelaars er stiekem vast rekening mee dat ze na vanavond aan de slag kunnen met Xcode 6. Behalve een nieuwe iOS simulator (die mogelijk al functionaliteiten voor een grotere iPhone aanbiedt?) zal XCode waarschijnlijk beschikken over verbeterde mogelijkheden om iCloud apps te bouwen.

Volg vanavond de livestream van WWDC14 of de berichtgeving op Numrush om te zien welke van onze voorspellingen bewaarheid worden.