Wet uit 1835 maakt hoverboard-rijden illegaal in de UK

lexus hoverboard slide

Een 180 jaar oude wet in de UK maakt het verboden om in het openbaar gebruik te maken van je ‘hoverboard’. De oude wet stelt dat voertuigen waarvan de wielen elektrisch worden aangedreven, moeten worden geregistreerd en verzekerd.

De Metropolitan Police liet via een tweet weten dat het daarom illegaal is om ‘ongeregistreerde zelf-balancerende scooters’ in het openbaar te gebruiken. De bezitters van een hoverboard mogen hun gadget alleen gebruiken op privéterrein met toestemming van de landeigenaar. Doen ze dit niet dan plegen ze een strafbaar feit.

illegaalhoverboardukmpsspecials

Simon Benson van Ghetto Gadgets denkt dat de herinnering juist averechts werkt. Op The Guardian vertelt hij: “If the authorities give any impression that the use of hoverboards in some circumstances is unlawful, then I expect sales to soar”. Hij denkt dat kopers zeker advies nodig hebben, maar dat Millennials zich niets aantrekken van autoriteiten die een wet van 180 jaar geleden gebruiken om ze te vertellen over wat ze wel en niet mogen doen.

De Metropolitan Police deelde daarbij op Twitter een afbeelding met een ‘hoverboard’ voorzien van wielen. Deze zelf-balancerde scooters zweven echter niet zoals de naam ‘hoverboard’ doet vermoeden. De echte zwevende ‘hoverboards’ komen echter wel steeds dichterbij.

Een Amerikaanse start-up genaamd Arx Pax biedt een zwevend ‘hoverboard’ aan voor $10.000 per stuk. Ook Lexus publiceerde een teaser waarbij een zwevend hoverboard te zien is. Door een bepaalde technologie waarbij een magnetisch veld wordt gebruikt, kunnen deze alleen op speciaal geprepareerd (privé)land gebruikt worden.

Als het echter zover komt dat deze ook op openbaar grondgebied gebruikt kunnen worden is het de vraag of dit ook illegaal is. Het zwevende board wordt dan niet gebruikt op openbaar grondgebied, maar een paar centimeter daar boven en heeft ook geen wielen. En daar is nog geen wet voor!