Wetenschappers: ‘Het mijnen van bitcoin is slecht voor het milieu’

bitcoins, bitcoin, ico

Bitcoins zijn tegenwoordig ontzettend populair, maar de cryptovaluta kan er ook voor zorgen dat alle moeite die we stoppen in het voorkomen van de klimaatverandering ongedaan wordt gemaakt. Dat stellen wetenschappers, meldt CBC. Het produceren van de cryptovaluta kost namelijk ontzettend veel energie.

Het produceren van bitcoin met een groeiende vraag kan in 2033 de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celcius in gevaar brengen, aldus de wetenschappers. Dat limiet van 2 procent is een afspraak die ruim 200 naties in 2015 in Parijs maakten, als onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs.

Wil je echter bitcoins mijnen – het produceren van de cryptovaluta door wiskundige berekeningen op te lossen – dan heb je krachtige computers en veel elektriciteit nodig. “De uitstoot van transportatie, onze huizen en voedsel worden nu gezien als de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering”, aldus co-auteur Katie Taladay. “Dit onderzoek toont aan dat bitcoin ook op die lijst moet komen.”

230 gigaton

Eén bitcoin is momenteel 8.300 dollar waard, waardoor het mijnen ervan erg lucratief is. Maar in 2017 zorgde de productie en het gebruik ervan voor 69 miljoen ton aan CO2. En toen werd de valuta slechts in 0,5 procent van de cashloze transacties wereldwijd gebruikt.

De onderzoekers zeggen dat nu de valuta steeds populairder wordt, het binnen 15 jaar genoeg elektriciteit kan gaan verbruiken om 230 gigaton aan CO2 uit kan gaan stoten. Een gigaton staat gelijk aan een miljard ton. “Hoe je het ook wendt of keert, dit gebruikt veel elektriciteit. En dat is slecht voor het milieu”, aldus co-auteur Camilo Mora.

Katrina Kelly-Pitou, onderzoeker bij de University of Pittsburgh, zegt dat het mijnen wel energie-efficiënter wordt. De mijners zitten steeds minder in China waar elektriciteit met kool wordt opgewekt, en verhuizen vaker naar milieuvriendelijke plekken in IJsland en de Verenigde Staten.