Wetenschappers maken cold brew-koffie in paar minuten, in plaats van in een dag

cold brew

Mooi weer betekent voor koffiefans één ding: tijd voor cold brew! Nadeel van dit drankje is echter dat het 12 tot 24 uur duurt om het te maken. Tenzij je gebruikmaakt van ultrasonische pulsaties, ontdekten wetenschappers van de University of New South Wales in Australië. Zij kunnen het nu namelijk binnen slechts een paar minuten maken.

Cold brew is een koffiedrankje dat niet warm, maar koud is. Waar je normaal gesproken kokend of bijna kokend water over de gemalen koffie laat lopen, maak je cold brew met water op kamertemperatuur. En waar  warme koffie slechts een paar minuten hoeft te trekken, laat je cold brew een paar uur of zelfs twee dagen staan. Vervolgens zeef en filter het drankje, waarna je het vaak koud drinkt (al kun je het ook warm drinken). Het resultaat is een minder bitter drankje wat perfect is voor een warme zomerdag.

Cold brew in drie minuten

Je merkt al wel, wie cold brew wil maken, heeft geduld nodig. Tenminste, dat is nu nog het geval. Wetenschappers hebben dus een manier gevonden om de koffie te maken die veel minder lang duurt. Daarvoor gebruiken ze ‘ultrasound’, of echografie, schrijft Ars Technica. Door speciale apparatuur aan een espressomachine vast te maken, konden ze geluidsgolven van 38,8 kHz door de muren sturen, op verschillende punten. Op die manier werd het bakje met het filter omgezet in een krachtige, ultrasonische reactor, waarmee ze dus koffie maken.

Waarom dat werkt? Omdat ultrasound het extractieproces versneld, als gevolg van ‘akoestische cavitatie’, legt wetenschapper Fransisco Truijillo van de Australische universiteit uit aan Ars Technica. “Wanneer akoestische belletjes in de buurt van de gemalen koffie instorten, genereren ze microjets met voldoende kracht om het koffiedik te laten barsten en breken – waardoor de extractie van de geur en smaken van het brouwsel wordt geïntensiveerd.” Met andere woorden: je hoeft de koffie veel minder lang te laten trekken. De koffie hoeft namelijk nog geen drie minuten te trekken, terwijl dat eerder dus zomaar een hele dag moest.

Hoe smaakt het?

Je kunt je afvragen hoe lekker de koffie vervolgens nog is. De wetenschappers huurden een panel van elf getrainde mensen in om de verschillende tests te proeven en te beoordelen op bijvoorbeeld armoma, zuurheid en nasmaak. Koffie die in een minuut gemaakt werd, is volgens de testers qua smaak en nasmaak vergelijkbaar met de normale koffie die in 24 uur gemaakt wordt, al vonden ze het aroma minder intens en zaten er minder tonen van pure chocolade in. Wat de wetenschappers betreft betekent dat deze koffie niet voldoende getrokken heeft.

De koffie die drie minuten kon trekken, doet het op deze punten veel beter, maar was veel bitterder. Dat suggereert dan weer dat het te lang heeft kunnen trekken. De wetenschappers concluderen dan ook dat de ideale tijd tussen de één en drie minuten is.

De volgende belangrijke vraag: wanneer wordt dit voor ons beschikbaar? Daar is geen pijl op te trekken. Het blijft wetenschappelijk onderzoek, waar nog verdere tests mee worden gedaan. Of en wanneer bedrijven hiermee aan de slag gaan, is niet bekend.

Foto: Shutterstock