Wetenschappers: ‘Na vijf jaar herkennen we klimaatverandering niet meer’

Er bestaat een fabeltje dat als je een kikker in een pan met water zet dat langzaamaan opwarmt, de kikker blijft zitten zonder dat hij door heeft dat hij gekookt wordt. Dat blijkt voor de mensheid waar te zijn als het om klimaatverandering gaat, stellen wetenschappers in een nieuw onderzoek, meldt Quartz.

De onderzoekers analyseerden 2 miljard tweets die tussen maart 2014 en 2016 geplaatst werden, om te bepalen wanneer we op Twitter over het weer gaan praten. Het is natuurlijk niet echt verrassend dat dit met name is als er ongebruikelijke omstandigheden zijn, denk bijvoorbeeld aan de extreem warme temperaturen voor februari die we nu beleven.

Gewenning

De onderzoekers ontdekten echter dat er significant minder over ongebruikelijke weersomstandigheden werd gesproken als die omstandigheden na een paar jaar nog een keer voorkwamen. Hebben we langer dan vijf jaar op rij een extreem koude winter, dan vinden we het niet meer uitzonderlijk. En wat we normaal weer vinden, is gebaseerd op onze ervaringen van de laatste twee tot acht jaar.

Dit heeft dus flink wat effect op hoe wij klimaatverandering ervaren. Vorig jaar was namelijk het vierde warmste jaar dat ooit gemeten is, en 2017 was het derde warmste jaar in de Verenigde Staten. Maar als we ons aanpassen aan die extreme hitte en we ze als normaal gaan zien, herkennen we de klimaatverandering waarschijnlijk niet meer.

Overigens raken we volgens het onderzoek niet gewend aan de impact die het ongebruikelijke weer met zich meebrengt. De onderzoekers hebben de relatieve aantallen van positieve en negatieve woorden die getweet werden tijdens ongebruikelijk weer gemeten.

Blijven tweeten

En hoewel we minder tweeten als het weer regelmatiger erg warm of erg koud is, blijven we de gevolgen er van niet per se leuk vinden. Is het erg koud? Dan tweeten we nog steeds meer negatieve berichten. Dus zelfs als we het weer niet langer opvallend vinden, zijn we er nog wel mee bezig en vinden we extreme warmte of kou niet direct leuk.

“We zien dat extreme temperaturen mensen nog steeds ongelukkig maken, maar ze houden op er over te praten”, aldus één van de wetenschappers. “Dat is het echte kokende kikker-effect.”