60 wetenschappers uiten zorgen in open brief over corona-app in Nederland

corona-app numrush

Op 7 april kondigde minister de Jonge van Volksgezondheid aan dat er twee apps in de maak zijn. Deze zijn bedoeld om een beter inzicht te krijgen op het coronavirus. Toch is niet iedereen het eens met de maak van deze apps. Maar liefst 60 wetenschappers uiten hun zorgen over de corona-app in een open brief.

Corona apps

Er zijn twee apps in de maak, beide moeten ervoor zorgen dat de verspreiding van het virus beter te controleren is. De ene app kan gebruikt worden om symptomen van het virus door te geven. En de ander moet mensen waarschuwen wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus. Dit zal werken door middel van bluetooth. Vooral over deze laatste app zijn de zorgen uitgesproken.

Open brief

In de open brief schrijven 60 wetenschappers en experts over hun zorgen. Een groot onderwerp is dat deze corona-app de vrijheden en rechten van de Nederlandse burgers niet mogen aantasten. Omdat het nog niet helemaal duidelijk is hoe deze app precies zal werken, blijft dat lastig punt.

Volgens de wetenschappers is het de vraag of zo’n app daadwerkelijk kan bestaan, zonder de rechten aan te tasten. Zo schrijven zij in de brief: “Het gebruik van technologieën voor de bestrijding van de coronacrisis moet in ieder geval tijdelijk, strikt noodzakelijk, proportioneel, controleerbaar, transparant, toetsbaar en vrijwillig zijn.”

Zorgen

De zorgen hierover gaan niet per se over wat de app tijdens de coronacrisis doet, maar juist over wat de afspraken rondom de app zijn. Het is de vraag wat voor data gebruikt wordt en wat hiermee gebeurt wanneer de crisis voorbij is. Het gebruiken van zo’n app heeft hoe dan ook invloed op onze vrijheid. De wetenschappers vragen dan ook aan het kabinet om juist hier echt heel scherp op te zijn.

Op dit moment is er nog weinig bekend over de apps die in de maak zijn. Eerder werden de apps ook al in een uitzending van Zondag met Lubach besproken, die duidelijk maakte hier geen voorstander van te zijn.