Wetenschappers van Stanford maken 4D-camera voor auto’s, robots en VR

Een team van wetenschappers van de universiteit Stanford hebben een 4D-camera gemaakt die 140 graden aan informatie in beeld kan brengen. Volgens de wetenschappers is dit de eerste light field camera met een groot blikveld en een enkele lens.

Door middel van light field-fotografie kan de camera de richting en de afstand van het licht dat op de lens valt observeren en vastleggen. Die informatie wordt vervolgens samengevoegd met een 2D-afbeelding.

Interessant is dat de lens de focus in vastgelegde afbeeldingen kan aanpassen. “Een 2D-foto is alsof je door een sleutelgat kijkt, omdat je je hoofd niet kan bewegen om meer informatie te krijgen over diepte, doorschijnendheid en het licht”, aldus de wetenschappers. Volgens hen is 4D alsof je “door een raam kijkt”. “Je kunt bewegen en als gevolg daarvan vormen en doorschijnendheid waarnemen.”

Robots, VR en auto’s

De camera is ontwikkeld voor diverse soorten robots. Zo kan een robot voor buiten het gebruiken om afbeeldingen opnieuw scherp te stellen als het door de regen heen moet. Voor robots die in de hulpverlening worden ingezet kan de camera gebruikt worden om afbeeldingen van dichtbij te verbeteren. Hetzelfde geldt voor zelfrijdende auto’s die door krappe gebieden moeten navigeren.

De camera is zelfs te gebruiken voor augmented en virtual reality. Alle informatie die in de afbeeldingen worden opgenomen, kunnen namelijk zorgen voor verbeterde renderingen.

Op dit moment is het apparaat nog niet klaar. Het is slechts een proof-of-concept en nog veel te groot om gebruikt te worden. De wetenschappers willen een kleinere en lichtere versie maken die ze kunnen testen op een robot. Wanneer die af moet zijn, is niet duidelijk.