WhatsApp krijgt 600.000 euro boete van Spaanse privacywaakhond

WhatsApp en moederbedrijf Facebook hebben boetes van in totaal 600.000 euro gekregen van de Spaanse privacywaakhond AEPD. Reden is dat de bedrijven persoonlijke gegevens van gebruikers misbruikt zouden hebben. Dat meldt NU.nl.

Toen Facebook de chat-app in 2014 overnam, beloofde het bedrijf dat gegevens van gebruikers niet met het nieuwe moederbedrijf gedeeld zouden worden. In 2016 zei Facebook dat dit toch wel zou gebeuren. WhatsApp-gebruikers moesten daarbij akkoord gaan met de nieuwe gebruikersvoorwaarden, of de app niet meer gebruiken.

Toestemming

De AEPD stelt dat gebruikers onvoldoende geïnformeerd werden om expliciet toestemming te kunnen geven voor het delen van de gegevens. Daarnaast kregen gebruikers niet de mogelijkheid om aan te geven dat ze hun data niet met Facebook wilden delen. Maar de gegevens werden toch door Facebook gebruikt.

Nu stelt de AEPD dat dit in strijd is met de Spaanse en Europese regels. Er zou sprake zijn van ernstige inbreuk op de privacy van gebruikers, aldus de waakhond.