VVD en D66 willen toetsingskader voor gebruik zero-days door inlichtingendiensten

De VVD en D66 willen dat het duidelijker wordt wanneer de inlichtingendiensten zogeheten zero-days mogen gebruiken. Dat meldt NU.nl. In een toetsingskader zou duidelijk moeten worden wanneer en hoe de zero-days gebruikt mogen worden. Het kader moet inzichtelijk zijn voor de Tweede Kamer.

Beide partijen zitten in de regeringscoalitie. Maar het is nu nog onduidelijk of het voorstel ook een meerderheid krijgt.

Zero-days

Met zero-days worden kwetsbaarheden in software bedoeld die nog niet bekend zijn bij fabrikanten. De gebruikte gaten in de beveiliging zijn daardoor ook nog niet gedicht. Inlichtingendiensten mogen deze gaten gaan gebruiken, maar er zou niet vastgelegd zijn wanneer dat precies mag. Ook wordt er geen centraal verslag gedaan van wanneer die keuze wordt gemaakt.

“De inlichtingendiensten moeten hun werk optimaal kunnen doen”, zegt Kees Verhoeven van D66. “We willen de weg voor het gebruiken van zero-days dus niet volledig afsluiten, maar wel controleerbaar maken.”

De partijen willen daarnaast een toetsingskader voor  het gebruik van gestolen data. Inlichtingendiensten kopen soms persoonsgegevens op het dark web, om in een onderzoek te gebruiken.