WhatsApp opnieuw offline in Brazilië na uitspraak rechter

Providers in Brazilië moeten 72 uur lang de toegang tot WhatsApp blokkeren. Dat heeft een rechter bepaald, omdat het bedrijf achter de app weigert mee te werken aan een politieonderzoek in een drugszaak. Waarschijnlijk kan WhatsApp helemaal niet meewerken, omdat chatgesprekken via de dienst versleuteld zijn.

De blokkade werd vorige week dinsdag opgelegd en is sinds gisteravond in werking. Telecomproviders die niet meewerken krijgen een hoge boete van omgerekend meer dan 100.000 per dag.

Het is de tweede keer in enkele maanden tijd een Braziliaanse rechter een dergelijke blokkade heeft opgelegd. In december gebeurde het ook al. Toen duurde de blokkade slechts 12 uur terwijl de eis van de rechter 48 uur was, omdat een andere rechter vond dat het oneerlijk was dat miljoenen gebruikers last hadden van de blokkade.

En op 1 maart wordt een topman van de Zuid-Amerikaanse tak van Facebook (dat eigendom is van WhatsApp) opgepakt, omdat de dienst weigerde mee te werken aan onderzoek. Een rechter besloot toen dat die arrestatie onterecht was en de Facebook-topman kwam de volgende dag weer vrij.

Een woordvoerder van TechCrunch zegt over het nieuwste incident, tegen TechCrunch:

We zijn teleurgesteld dat de rechter opnieuw een blokkade van WhatsApp in Brazilië oplegt, nadat we volledig hebben meegewerkt met de lokale autoriteiten. Deze beslissing straft meer dan 100 miljoen Brazilianen die vertrouwen op onze dienst om te communiceren, hun bedrijf op te laten draaien en meer. Dat terwijl het enkel dient om ons te dwingen om informatie over te dragen waarvan we al meerdere keren hebben gezegd dat wij die niet hebben.

Ondertussen profiteert WhatsApp-concurrent Telegram van de situatie. De dienst kreeg er in één dag meer dan een miljoen gebruikers bij.