Vingerafdrukscanners hoeven niet langer in een knop te worden verwerkt

Goed nieuws voor smartphonefabrikanten en uiteindelijk ook voor ons: LG Innotek heeft een vingerafdrukscanner ontwikkeld die onder glas kan worden verwerkt. Eerder kwam Fingerprint Cards met hetzelfde nieuws. Hierdoor is het niet langer nodig de scanner als losse unit te plaatsen of in een knop te verwerken, zoals nu bij de meest smartphones het geval is.

Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt ook voor een betere bescherming van de scanner en het kan helpen om smartphones verder waterdicht te maken. De vraag is wel of de sensors onder het glas net zo snel zijn als in een knop. The Verge zocht het uit, maar kreeg geen antwoord. Dus voorlopig is het een kwestie van afwachten. Hij is in ieder geval niet minder foutgevoelig dan het oude type scanner, verzekert LG.

Wanneer we de nieuwe vingerafdrukscanners daadwerkelijk is smartphones gaan zien is afwachten. Apple en Samsung liepen de laatste jaren voorop met deze technologie, maar gebruiken allebei niet de techniek van LG en Fingerprint Cards. Apple ontwikkelt de technologie zelfs helemaal in huis, in het diepste geheim. Het feit dat deze twee aankondigingen vlak naar elkaar werden gedaan, doet vermoeden dat Apple ongeveer net zo ver zal zijn met hun ontwikkeling. Voor Apple zou dat wel eens de aanleiding kunnen zijn om afscheid te nemen van de fysieke homeknop. Die is, ook dankzij 3D Touch, niet meer echt nodig.

Overigens biedt deze innovatie veel meer mogelijkheden dan enkel voor smartphones. Het wordt makkelijker om scanner in (de trackpad van) laptops te verwerken, maar ook in allerlei andere apparaten, zoals smartwatches. Vanaf volgend jaar zullen we waarschijnlijk allerlei toepassingen gaan zien.