WhoSampled: Ontdek welk sample er wordt gebruikt in je favoriete liedjes

De app WhoSampled helpt je bij het ontdekken welke sample er wordt gebruikt in je favoriete liedjes of welke hits eigenlijk een remix zijn van een klassieke hit. Dat scheelt weer een discussie in de kroeg!

Shazam was een klein wonder voor de ontdekking van nieuwe muziek, maar de slimme luisterapp maakte nog geen eind aan de discussie ‘welk sample hoor ik toch?’. Meest recente voorbeeld: zit er een sample van Toto in Anouk’s nieuwe hit?

Het Britse WhoSampled moet dat probleem gaan oplossen met hun nieuwe app. Zoals de naam al een beetje weggeeft, analyseert de app muziek en geeft je inzicht in de samples en mogelijke remixes van een liedje.

De app is niet helemaal gloedje nieuw, WhoSampled is al een tijdje beschikbaar voor iPhone, maar komt nu eindelijk ook voor Android beschikbaar.

Daarnaast zijn de oprichters van WhoSampled al dik 6 jaar onderweg en hebben in die tijd meer dan 10.000 gebruikers gehad die input leverde voor de database van het bedrijf. Die database bevat anno 2014 meet dan 270.000 tracks van bijna honderdduizend artiesten.

Of WhoSampled dezelfde impact voor muziekliefhebbers als Shazam blijft vooralsnog de vraag. In zijn huidige vorm, waarin de app alleen de lokale liedjes – dus de MP3’s op je telefoon – analyseert, is dat zeker niet het geval.

Hoewel het natuurlijk fijn is dat je de database ook kunt doorspitten met een zoekopdracht, kan alleen een luisterfunctie (zoals in Shazam) er voor zorgen dat de app echt voet aan de grond krijgt.

Dat betekent overigens niet dat WhoSampled niet het proberen waard is! Check de app nu in de App Store of in Google Play.