Wikipedia gaat kunstmatige intelligentie inzetten om eindredacteuren te vervangen

De nonprofit-organisatie Wikimedia Foundation, gaat kunstmatige intelligentie inzetten om het aantal teruglopende eindredacteuren op Wikipedia te vervangen. Deze vrijwilligers kijken normaal de geschreven stukken na op fouten die per ongeluk of opzettelijk worden gemaakt.

Door het teruglopende aantal eindredacteuren op de Engelstalige versie van Wikipedia gaat kunstmatige intelligentie ingezet worden om dit tekort te verhelpen. Afgelopen jaren is het aantal eindredacteuren met 40 procent afgenomen en hierdoor neemt de kwaliteit van de geplaatste content af.

Volgens MIT Technology Review heeft de Wikimedia Foundation de software zelf geschreven en is hij zo ingesteld dat hij het verschil tussen het moedwillig verspreiden van valse informatie en een per ongeluk gemaakte fout kan herkennen. Door middel van ORES (Objective Revision Evaluation Service) hoopt Aaron Halfaker, senior-onderzoeker van de Wikimedia Foundation, de opzettelijk gemaakte fouten te kunnen onderscheppen van per ongeluk gemaakte fouten en daarmee de eindredacteuren te vervangen.

De kunstmatige intelligentie is gebaseerd op hoe vrijwilligers in het verleden de aanpassingen hebben gelabeld. Momenteel herkent het systeem in het verschil tussen een per ongeluk gemaakt fout of een opzettelijk gemaakte fout in de Engelse, Portugese, Turkse en Farsi versies van Wikipedia.