Wikipedia geblokkeerd in Rusland, redacteuren kijken naar opties

De Russische overheid heeft ISPs, de bedrijven die toegang tot het internet beheren, opgedragen Wikipedia te blokkeren. De organisatie weigerde pagina’s te verwijderen over een soort Cannabis waarop de Russische overheid besloot op een blokkade over te gaan. Wikimedia laat weten dat ze de keuze van de Russische overheid te betreuren en dat een blokkade van de site regelrecht ingaat tegen de missie van de organisatie: het openbaar maken van informatie voor iedereen. De Russische Wikipedia is goed voor één miljard pageviews per maand, verspreid over één miljoen artikelen.

Het bijzondere aan Wikipedia’s situatie is het feit dat de Russische Wikipedia-redacteuren uiteindelijk kunnen beslissen over hoe de situatie opgelost moet worden. Het betreffende artikel is reeds aangepast en volgens Wikimedia zijn de redacteuren met elkaar in gesprek. Het Russische persbureau Tass meldt dat Wikipedia inmiddels van de zwarte lijst is verwijderd.

Eerder deze maand verkeerde Reddit in dezelfde situatie, de Russische overheid blokkeerde de site enkele dagen. Reddit zorgde ervoor dat de subreddit waar de blokkade op gebaseerd was, ontoegankelijk werd voor Russische gebruikers. Op de subreddit was te vinden hoe men paddo’s kon kweken. De blokkade van Wikipedia is op bevel van een Russische rechter. Een officier van justitie uit Chyorny Yar een stad met ongeveer 8000 inwoners in het zuiden van Rusland, had om een verbod gevraagd omdat in het artikel beschreven werd hoe de bloemtoppen gescheiden konden worden van de bladeren.

Verslaggevers Zonder Grenzen, een organisatie die opkomt voor de persvrijheid sinds 1985 heeft Rusland op de lijst staan met de ‘vijanden van het internet’. Het land heeft verschillende wetten aangenomen die de internetvrijheid in gevaar brengen. In 2012 is er een wet aangenomen die kinderen zou moeten beschermen van bepaalde sites, maar de wet wordt vaak gebruikt om kritische stukken offline te halen. Daarnaast is het sinds 2014 verboden om anoniem WIFI te gebruiken, WIFI-providers zijn verplicht gebruikers gegevens op te slaan.