Zo wil Wikipedia beter doorzoekbaar worden voor slechtzienden en analfabeten

De online encyclopedie Wikipedia werkt aan een nieuw platform genaamd Wikispeech, waardoor de gehele database van de website spraakgestuurd wordt. Hiermee is het mogelijk om alle artikelen op Wikipedia automatisch op te laten lezen. Ideaal voor analfabeten en slechtzienden, die hierdoor makkelijker Wikipedia kunnen ‘doorlezen’.

Uiteraard zijn er al de nodige computerprogramma’s die de inhoud van een webpagina oplezen, maar het platform van Wikipedia is speciaal voor de online encyclopedie gemaakt. Hierdoor kan Wikispeech specifieker te werk gaan.

Wikipedia werkt voor het maken van de spraakgestuurde encyclopedie samen met onderzoekers van de Zweedse universiteit Kungliga Tekniska högskolan. Het nieuwe systeem zal daarom eerst alleen de Zweedse taal ondersteunen, waarna de Engelse taal en Arabisch worden toegevoegd. En Nederlands? Daar hebben ze nog niks over gezegd. In 2017 moet de spraakfunctie in elk geval “breder worden uitgerold”.

Het platform wordt open source, wat betekent dat andere websites de spraakfuncties later met behulp van een plugin kunnen implementeren. Zo maakt Wikipedia het internet toegankelijk voor een grotere groep mensen.