Windows 10 gaat slimmer samenwerken met je iPhone of Android-toestel via Cortana

Windows 10 Fall Creators Update

Tijdens de Keynote van ontwikkelaarsconferentie Microsoft Build deed het techbedrijf gisteren zijn visie voor de komende jaren uit de doeken. Het ziet de wereld veranderen waarin applicaties niet meer op één apparaat leven, maar apparaat overschrijdend zijn. Deze visie vertaalt het bedrijf direct in concrete functies in Windows. In de Fall Creators Update van Windows 10 die dit najaar uitkomt, zitten verschillende functies waarmee Windows slim samen gaat werken met smartphones die draaien op iOS en Android.

Het belangrijkste is dat de virtuele assistent Cortana er voor gaat zorgen dat je door kunt werken waar je mee bezig was als je switcht van apparaat. Als je stopt met werken op je computer, krijg je op andere apparaten een suggestie van Cortana waaraan je kunt verder werken en met één klik opent de juiste app in de status waar je gebleven was. Dit kan in je mailbox zijn, in je browser, in Word en in principe in iedere app. Als je een app niet geïnstalleerd hebt, krijg je de mogelijkheid om die te installeren.

Cortana Windows 10

Deze functionaliteit lijkt veel op Continuity van Apple, waarbij je tussen een iPhone, iPad en Mac kunt blijven doorwerken. Een groot verschil is dat Microsoft de koppeling maakt tussen Windows en Android/iOS. Een uitdaging, want het heeft ongelimiteerde toegang tot functies in Windows, maar is bij de mobiele besturingssystemen zeer beperkt in wat het kan doen. Toch denkt het bedrijf een manier te hebben gevonden om dit mogelijk te maken, door slim gebruik te maken van Cortana.

Ontwikkelaars moeten de mogelijkheid uiteraard wel toevoegen aan hun apps in Windows en op Android en iOS. Als gebruiker hoef je enkel de Cortana-app te installeren op je smartphone.

Klembord en timeline

Een andere functionaliteit is dat de klembord gesynschroniseerd wordt tussen al je apparaten. Als je een tekst, link of een foto kopieert op je computer kun je die vervolgens plakken op je iPad. Of als je iets kopieert op een Android-smarthone, kun je dat weer plakken op je Windows-laptop. Je moet hiervoor wel een speciaal toetsenbord installeren op je smartphone: SwiftKey, omdat Microsoft geen directe toegang heeft tot het klembord in Android en iOS.

Een andere nieuwe functionaliteit van de Windows 10 Fall Creators Update is ’timeline’, waarbij je terug in de tijd kan naar hoe het document waar je aan werkte er bijvoorbeeld een uur geleden uitzag. Je kunt bijvoorbeeld ook terug naar de browsertabs die je eerder open had staan. Je ziet één grote timeline met kaarten van de apps waarin je hebt gewerkt en kunt erop klikken om terug te gaan in de tijd.

Timeline Windows 10

Daarnaast zal Microsofts cloudopslag OneDrive bestanden automatisch beschikbaar maken op alle apparaten, zonder dat ze allemaal gedownload worden. Heb je meerdere Windows-apparaten dan zie je de bestanden gewoon staan met een icoontje, maar pas als je het bestand opent, wordt het gedownload.

Tweede update

De Windows 10 Fall Creators Update komt in het najaar beschikbaar voor iedereen die Windows 10 gebruikt. Begin april kwam er ook al een Creators Update voor Windows 10 beschikbaar, waarmee het besturingsysteem  dit jaar dus twee grote updates krijgt.

Daarnaast introduceerde Microsoft vorige week een nieuwe, uitgeklede versie van Windows 10 waarmee het zich specifiek richt op het onderwijs: Windows 10 S.