Olympische Winterspelen doelwit van hackers

De organisatie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang heeft te maken gehad met cyberaanvallen. Dat meldt ZDnet. Afgelopen vrijdag gingen de Spelen van start met een grootse openingsceremonie. Voor en tijdens de ceremonie, lagen de servers van Pyeongchang 2018 echter onder vuur. Tijdens de ceremonie is de officiële website van het sportevenement daardoor korte tijd uit de lucht geweest.

Tijdens de ceremonie drong een hacker de servers binnen, waarop die werden uitgeschakeld om ergere schade te voorkomen. Als gevolg daarvan was de website van de Spelen een tijd offline. Een maand geleden waren de Winterspelen ook doelwit van cyberaanvallen. Toen is geprobeerd met phishing emails toegang te krijgen tot de systemen van de organisatie.

Fancy Bear

Het is niet bekend wie er achter de hack zit, maar gedacht wordt aan een natiestaat. Dat doet meteen denken aan bijvoorbeeld Rusland, dat uitgesloten werd van deelname aan de Spelen vanwege een grootschalig dopingschandaal. Cybersecurity-bedrijf McAfee ontdekte gelijkenissen tussen de hacks van een maand geleden en die van de openingsceremonie. “Het is duidelijk dat de aanvallen nog steeds gaande zijn en waarschijnlijk zullen doorgaan zo lang de Spelen duren. Het is nog niet vastgesteld of de aanvallers alleen chaos willen creëren, of dat ze grotere motieven hebben,” zegt een expert van McAfee.

Volgens Buzzfeed zit een Russische hackergroep genaamd ‘Fancy Bear’ achter de hacks, en hebben zij ook te maken met de hack van de World Anti-Doping Agency (WADA) in 2016. De WADA deed onderzoek naar het dopinggebruik van de Russische atleten, waarna Rusland werd gediskwalificeerd van deelname aan de Spelen in 2018.

Foto: Pyeongchang 2018