Witte Huis waarschuwt voor meer sociale ongelijkheid door kunstmatige intelligentie

President Obama waarschuwde in oktober al voor banenverlies door kunstmatige intelligentie, en vandaag waarschuwt het Witte Huis over de mogelijke potentiële gevolgen van deze techniek. Zo zou de ongelijkheid in het land nog veel groter kunnen worden als er niet goed wordt omgegaan met kunstmatige intelligentie, luidt een waarschuwing in een nieuw verschenen rapport.

“Als je kijkt naar de afgelopen decennia, dan zien we dat de ongelijkheid gegroeid is”, vertelt Jason Furman, voorzitter van de Council of Econimic Advisers, tegenover Techcrunch. “Een deel van die groei komt door een technologisch feit: technologische innovatie heeft recentelijk vooral voordelen geboden voor mensen met betere vaardigheden. Nu hebben we dus al een paar decennia te maken met technologie die ongelijkheid helpt.”

Volgens het rapport gaat deze trend door dankzij kunstmatige intelligentie. Het verlies van banen is hier een grote factor bij. Het Witte Huis geeft daarom drie strategieën om de onvermijdelijke verdwijning van miljoenen banen minder impact te laten hebben op de mensen die hun baan verliezen.

Strategieën

Een eerste strategie is het investeren in kunstmatige intelligentie. De overheid moet ervoor zorgen dat het niet gaat achterlopen op andere landen en bedrijven. In het rapport wordt diversiteit aangemoedigd, want het zou een essentieel ingrediënt zijn bij het oplossen van problemen en planningen maken. Daarnaast worden algoritmische vooroordelen genoemd als een uitdaging waar nog aan gewerkt moet worden. Dit zijn bijvoorbeeld algoritmes die dankzij de manier waarop ze dingen aangeleerd hebben mensen met een donkere huidskleur eerder als criminelen zien dan mensen met een lichte huidskleur.

De Verenigde Staten moeten zich bovendien meer gaan richten op het trainen en opleiden van mensen voor de banen van de toekomst. Leren kinderen en volwassenen namelijk niet de vaardigheden die ze nodig hebben in de wereld van kunstmatige intelligentie, dan blijven ze achterlopen en kan Amerika zijn positie als de wereldwijde economische leider kwijtraken. Er moet dan ook meer geld komen voor dit soort trainingen.

De derde strategie is het verbeteren van het sociale vangnet. De nieuwe technologie kan namelijk veel mensen zonder banen achterlaten, dus moet er geïnvesteerd worden in werkloosheid en gezondheidszorg. Dit moet er voor zorgen dat deze mensen er niet aan onder door gaan en de kans krijgen om hun volgende baan te vinden en hiervoor te trainen.

Dominant

Een laatste waarschuwing uit het rapport is dat we moeten opletten dat iedereen gebruik kan maken van kunstmatige intelligentie. De techmarkt heeft namelijk een ‘winner takes most’-mentaliteit, wat inhoudt dat de kans aanwezig is dat slechts een paar bedrijven de markt gaan domineren. Maar als deze vooruitgang zich niet vertaalt in loonsverhogingen, genieten slechts een paar mensen van de economische groei die kunstmatige intelligentie kan voortbrengen.